Twee weken geleden is een paard ingestort en overleden tijdens een toeristenrit langs het koninklijke paleis in Caserta, Italië. Een foto van het dier dat dood op straat lag en nog vastzat aan de koets, ging viraal op Facebook. Het dier is vermoedelijk bezweken aan oververhitting. 

oververhitting
Italiaans trekpaard sterft door oververhitting tijdens toeristenrit | Foto: Facebook ENPA

Reggia di Caserta

Rondritten langs het beroemde Reggia di Caserta, het koninklijke paleis van de Spaanse koning Karel III, is een gewilde toeristenattractie in de zuidelijke Italiaanse regio Campanië. Ondanks de coronapandemie en de hitte, heeft de regio deze zomer toch toeristen ontvangen. Dit betekent dat de paarden weer aan het werk moesten. Met een gevoelstemperatuur van ongeveer 50 graden Celsius, trokken de dieren toeristen in de koets voort. Een van deze trekpaarden viel twee weken geleden tijdens een tocht dood neer op straat. Waarschijnlijk is het dier oververhit geraakt. Het paard was 15 jaar oud en waarschijnlijk gezond. Het zal een autopsie ondergaan om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen.

Foto’s

Toeristen maakten foto´s van het straattafereel. Een vrijwilliger van de Italiaanse nationale organisatie voor dierenbescherming (ENPA) deelde een van deze foto´s op Facebook met de volgende onderschrift:

“Zojuist bij het koninklijk paleis van Caserta. Ondanks de hitte blijven de paarden wagens met volle lading voorttrekken. Een van de paarden kon het vandaag niet meer aan en is zojuist op de grond ingestort. Hij is dood. Het paard zal binnenkort wel worden vervangen, aangezien het als toerbus werd gebruikt.”

De foto ging uiteindelijk viraal en zo kwam de zaak onder de aandacht.

https://www.facebook.com/enpaonlus/photos/a.57141143223/10157614342558224

Dierenrechten

ENPA strijdt al jaren voor het beëindigen van deze paardenmishandeling, maar de regering vermeldt dat rondritten met paard en wagen worden toegestaan door de lokale gezondheidsautoriteiten (ASL), de gemeentelijke autoriteiten en de administratie van het koninklijk paleis van Caserta.

Massimo Pigoni, directeur van ENPA:

“Het is absurd dat dieren nog steeds voor deze doeleinden worden gebruikt, met name omdat de wetenschappelijke kennis aantoont dat dieren net zo erg lijden als wij.”

Politica en voorzitster van de dierenrechten en milieuvereniging ´Liga Italiana para la Defensa de los Animales y el Medio Ambiente´ (LIDEMA), Michela Brambilla, vraagt zich af hoeveel van deze afschuwelijke voorvallen er in Caserta moeten plaatsvinden, voordat de regering in actie komt. Aan de Spaanse krant ABC meldt Brambilla:

“Het is een nationale schande dat tijdens een rondrit langs het koninklijke paleis van Caserta, een paard dat toeristen voorttrekt bij een temperatuur van 50 graden Celsius, in het bijzijn van toeristen en kinderen plotseling dood neervalt.”

Regionale wethouder voor ´Groen Europa´, Francesco Emilio Borrelli, roept op een einde te maken aan deze vorm van recreatie en wil de eigenaar van het rijtuig aansprakelijk stellen voor deze tragische gebeurtenis.

“We zullen aangifte doen tegen de eigenaar van het rijtuig. Het is een schandelijke zaak. We vragen in alle gemeenten om verordeningen om hier een einde aan te maken. We hebben deze uitbuiting van paarden al eerder aan de kaak gesteld. Het is een barbaarse en beschamende manier om dieren te gebruiken. We leven in een hoogtechnologische tijd, dus het is waanzin om dieren te gebruiken voor transport in plaats van modernere middelen.”

Naar aanleiding van dit voorval heeft Tizziana Maffei, directrice van het Reggia de Caserta-park, de rondritten onmiddellijk gestaakt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools