In de IJslandse Klettsvik Bay werden deze week twee beloegawalvissen ondergebracht in een zeereservaat dat hier speciaal voor is aangelegd. Dit is het eerste reservaat voor beloega’s ter wereld. De eerste twee bewoners zijn Little Grey en Little White, twee beloegawalvissen die werden bevrijd uit een pretpark in Shanghai.

beloegareservaat
‘s Werelds eerste beloegareservaat verwelkomt inwoners | © Martin Wippel Flickr via Compfight cc

Een tijd terug schreven wij al een kort stukje over deze beloega’s. Zij leefden in een betonnen tank in ChangFeng Ocean World Shanghai, waar zij kunstjes moesten uitvoeren in een circustent. De nu dertien jaar oude beloega’s kenden vanaf hun tweede jaar geen andere omgeving. Toen dit park in 2012 werd overgenomen door Merlin Entertainments (een partner van SEA LIFE Trust) werd er gezocht naar een alternatief. In maart 2019 konden de walvissen eindelijk overgeplaatst worden naar een tijdelijk verblijf bij het IJslandse eiland Heimaey.

#GNvdD: Chinese beloega’s eerste bewoners beloegarusthuis IJsland (video)

 

Deze transitie was erg belangrijk voor de rehabilitatie van de beloegawalvissen. In het wild kunnen deze prachtige dieren namelijk wel 70 jaar oud worden en zijn zij gewend aan een ruim leefgebied om te kunnen foerageren in een groep van twee tot 25 beloega’s. Om te wennen aan hun nieuwe leven in de Noord-Atlantische wateren ondergingen Little Grey en Little White een speciaal trainingsprogramma.

Overplaatsing

Afgelopen weekend werden de walvissen overgebracht naar de Klettsvik Bay, waar zij nu eerst in een zwembad aan de rand kunnen wennen. Dit is een zeereservaat dat speciaal is aangelegd door SEA LIFE Trust en Whale and Dolphin Conservation (WDC). De baai zelf is 32.000 m² breed en is ongeveer tien meter diep. De directeur van SEA LIFE Trust, Andy Bool, zei hierover:

“We zijn verheugd om te kunnen mededelen dat Little Grey en Little White veilig in de verzorgingsbaden van het zeereservaat vertoeven en nog slechts één stapje verwijderd zijn van hun vrijlating in open water.”

Het reservaat verwacht in de toekomst nog meer walvissen en dolfijnen onder te brengen om deze dieren vanuit gevangenschap in een natuurlijke omgeving te plaatsen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap