Langs tientallen stranden in het Australische New South Wales plaatste de overheid netten om aanvallen door haaien tegen te gaan. Volgens Greenpeace helpen de netten overigens helemaal niet, maar de netten hebben ook voor enorm veel andere dieren consequenties. Velen raakten verstrikt en een groot aantal overleed.

honderden zeedieren
Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Bedreigde schildpadden en dolfijnen sterven regelmatig een gruwelijke dood omdat ze verstrikt raken in haaiennetten. Het laatste rapport dat hier cijfers over uitbracht, spreekt zelfs over honderden dieren die in 2015 en 2016 in de netten verstrikt raakten. Van het totale aantal van 748 zeedieren dat gevangen werd in de netten in de twee voorgaande jaren, bleek 86% beschermd, bedreigd of een ander soort dier te zijn dan de haai waar de netten voor bedoeld waren. Zo werden er onder andere dertien bedreigde groene schildpadden gevangen waarvan slechts twee overleefden.

Haaien
Ook haaien die geen gevaar voor de mens vormen, worden in grote aantallen gevangen. Zo werden onbedoeld onder meer 150 gladde hamerhaaien gevangen waarvan slechts twee hun gevangenschap overleefden. De cijfers over slachtoffers die gemaakt worden door de netten zijn dramatisch. Sowieso bestaat er grote twijfel over het nut van de netten. Volgens Greenpeace voorkomen de netten de aanwezigheid van haaien niet. Er is bewezen dat andere methoden om de dieren te weren in de zee rond de stranden, zoals het aanleggen van elektromagnetische barrières vele malen effectiever en stukken minder schadelijk zijn voor alle dieren die te maken krijgen met deze verstrikkende netten. In totaal werden in 2015 en 2016 elf haaienaanvallen gemeld, waarbij in zes gevallen witte haaien betrokken waren. Vijf van de haaienaanvallen leidden tot ernstige verwondingen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema