Binnenkort hoeven de beloega’s Little Grey en Little White nooit meer op te treden voor het plezier van mensen. Spoedig worden zij overgeplaatst naar een beloegarusthuis in IJsland voor zeezoogdieren uit de entertainmentindustrie, geopend door SEA LIFE Trust en Whale and Dolphin Conservation (WDC).

beloegarusthuis
Gevangenschap in ChangFeng Ocean World duurt niet lang meer, begin 2019 opent het beloegarusthuis in IJsland | © SEA LIFE Trust

Little Grey en Little White brachten hun hele leven door in een betonnen tank in ChangFeng Ocean World Shanghai, waar ze in een ronde circustent kunstjes moesten vertonen voor een rumoerig publiek. De omstandigheden waren verre van natuurlijk; dierenactivisten streden daarom jarenlang voor de vrijlating van de adembenemende dieren. En met succes!

Maar de walvissen leven al jaren in gevangenschap, vrijlating in de natuur zou een te grote stap zijn. De kans dat de beloega’s overleven in het wild, is niet groot. Daarom bedacht SEA LIFE Trust de perfecte oplossing. Aan de zuidkust van IJsland, vlakbij Heimaey, wordt een rotsachtige baai van 32.000 vierkante meter afgezet, om ze hier te laten wennen aan het leven in hun natuurlijke omgeving.

In maart 2019 is het zo ver, dan zwemmen Little Grey en Little White na een lange reis de vrijheid tegemoet in hun nieuwe verblijf. Hier kunnen ze eindelijk hun natuurlijk gedrag vertonen, al moeten ze dat eerst leren. White en Grey zijn nu twaalf jaar, maar beloega’s kunnen wel vijftig jaar oud worden. Dat betekent dat ze nog jaren kunnen genieten van hun nieuwe verblijf, dat mede dankzij financiële steun van Merlin Entertainments en SEA LIFE wordt aangelegd in de baai van Klettsvik.

In het Beluga Whale Sanctuary zullen meer beloega’s uit dolfinaria opgevangen worden. Uiteindelijk hoopt de organisatie dat er een einde komt aan de dolfijnen- en walvissenshows.

Bronnen: Good News Network, Sea Life Trust ©Animals Today Varja Dijksterhuis


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.