Minstens zeventien doden zijn er gevallen tijdens de nog altijd woedende natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië. Twintigduizend mensen zijn hun huis ontvlucht, vijftienhonderd huizen en bedrijven zijn platgebrand. Een groot aantal mensen is gewond geraakt of vermist. Maar niet alleen mensen zijn slachtoffer van dit natuurgeweld. Ook dieren zijn de dupe.

natuurbranden
Veel dieren zijn het slachtoffer van de natuurbranden in Californië | Foto: Pixabay

De branden woekeren in Napa en Sanoma County’s, ten noorden van San Francisco. Midden in dat gebied ligt Safari West Wildlife Preserve in Santa Rosa. In het dierenpark leven neushoorns, giraffen, zebra’s en andere dieren. Zondag ontvluchtten medewerkers en bezoekers van Safari West het dierenpark en wisten wat vogels en een schildpad mee te nemen. De overige dieren bleven achter.

Evacuatie
De 900 dieren van Safari West lijken vooralsnog ongedeerd te zijn, maar staan ongetwijfeld doodsangsten uit door de naderende vuurzee. Ze kunnen geen kant op, omdat het gebied is omheind. Oakland Zoo in San Francisco coördineert de mogelijke evacuatie van de dieren. Erin Harrison, directeur marketing en communicatie bij Oakland Zoo:

“Het gebied rond de dierentuin is afgesloten vanwege het vuur. We zijn aan het uitzoeken of we er kunnen komen.”

De brandweer heeft maandag kleinere branden rond de dierentuin weten te blussen, maar de dieren zitten nog altijd vast in het park. Harrison:

“Het directe gevaar is geweken, maar sommige dieren kunnen last krijgen van de rook die zij hebben ingeademd.”

Opvang ontheemde huisdieren
Dierenreddingsgroepen in het getroffen gebied zijn in de tussentijd non-stop bezig om ontheemde huisdieren op te vangen. Ze halen dieren uit asiels en zoeken tijdelijke huizen voor ze, zodat de asiels weer andere dieren kunnen opvangen. Verschillende dierenasiels zijn gedwongen geëvacueerd wegens het naderende gevaar. Alle dieren worden in andere asiels opgevangen. Het publiek wordt gevraagd om huisdieren als foster op te nemen.

natuurbranden
Dierenasiels worden geëvacueerd vanwege het naderende gevaar | Foto: Pixabay

Pet Food Express in Oakland vraagt mensen om te doneren voor slachtoffers van de branden en hun huisdieren in Napa en Sanoma Counties. De winkelketen werkt samen met verschillende dierenwelzijnsorganisaties om ervoor te zorgen dat slachtoffers krijgen wat ze nodig hebben. Inmiddels zijn er al twee ladingen met onder andere voedsel, water, kattenbakgrit en etensbakken naar het getroffen gebied gebracht.

Opvangcentrum voor grote dieren
Ook in Orange County, ten zuidoosten van Los Angeles, woeden er hevige branden. Zo’n vijfduizend huizen zijn geëvacueerd en de autoriteiten hebben een speciaal opvangcentrum voor grote dieren ingericht bij evenementencentrum Orange County Fairgrounds. Ook is er een speciaal gebied voor paarden in Yorba Regional Park in Anaheim gecreëerd.

Hoe het zit met dierlijke slachtoffers in de natuur is vooralsnog niet bekend.

natuurbranden
Herten zoeken een veilig heenkomen tijdens een natuurbrand in Alaska | Foto: John McColgan/publiek domein

Bronnen: LA Times, Fox News ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor