In Heeswijk-Dinther (NB) zijn dinsdag tientallen varkens gestikt na het uitvallen van de ventilatie in de stal. De ventilatie viel uit door een stroomstoring, die werd veroorzaakt door een klein gaatje in een waterslang. Dit zou ervoor hebben gezorgd dat een straal water een hooghangende kabel en vervolgens de meterkast heeft bereikt, waardoor er kortsluiting ontstond.

gestikt
De varkens stikten na het uitvallen van de ventilatie door kortsluiting | Foto: Pixabay

Het gaat om varkens die waren bestemd voor vleesconsumptie. De veehouder heeft nog getracht losse ventilatoren in de stal te plaatsen en heeft een veearts laten komen, maar dat mocht niet baten. Voor 70 varkens kwam de hulp te laat.

Geen taak
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet geen reden het voorval te onderzoeken, zo verklaart een woordvoerder:

“Het om een technisch mankement. Het is natuurlijk bijzonder naar wanneer er op deze manier een groep dieren omkomt. Maar dat is in dit geval veroorzaakt door kortsluiting. Daarom heeft de NVWA hier geen taak.”

Pech
Herman Krol, voormalig voorzitter van de Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie (ZLTO), noemt het drama ‘heel veel pech’, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

“Het is zo verschrikkelijk ongelukkig uitgevallen. Dit is gewoon een ramp voor die ondernemer.”

De dode varkens zullen door een destructiebedrijf worden opgehaald.

Bronnen: AgriHolland, AD ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor