70 varkens gestikt wegens uitvallen ventilatie in stal

In Heeswijk-Dinther (NB) zijn dinsdag tientallen varkens gestikt na het uitvallen van de ventilatie in de stal. De ventilatie viel uit door een stroomstoring, die werd veroorzaakt door een klein gaatje in een waterslang. Dit zou ervoor hebben gezorgd dat een straal water een hooghangende kabel en vervolgens de meterkast heeft bereikt, waardoor er kortsluiting ontstond.

gestikt

De varkens stikten na het uitvallen van de ventilatie door kortsluiting | Foto: Pixabay

Het gaat om varkens die waren bestemd voor vleesconsumptie. De veehouder heeft nog getracht losse ventilatoren in de stal te plaatsen en heeft een veearts laten komen, maar dat mocht niet baten. Voor 70 varkens kwam de hulp te laat.

Geen taak
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet geen reden het voorval te onderzoeken, zo verklaart een woordvoerder:

“Het om een technisch mankement. Het is natuurlijk bijzonder naar wanneer er op deze manier een groep dieren omkomt. Maar dat is in dit geval veroorzaakt door kortsluiting. Daarom heeft de NVWA hier geen taak.”

Pech
Herman Krol, voormalig voorzitter van de Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie (ZLTO), noemt het drama ‘heel veel pech’, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

“Het is zo verschrikkelijk ongelukkig uitgevallen. Dit is gewoon een ramp voor die ondernemer.”

De dode varkens zullen door een destructiebedrijf worden opgehaald.

Bronnen: AgriHolland, AD ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Ramp voor de ondernemer? Die krijgt gewoon een vergoeding van de verzekering en misschien wel meer dan wat hij krijgt van de supermarkten of export.
  Wie wil er nou varkenshouder zijn, alle dagen in die vieze lucht, alle dagen zien hoe erbarmelijk deze wezens gehouden worden, hoe je de dieren moet mishandelen en dan afvoeren naar de dood op een verschrikkelijke manier. Daar ben je als varkenshouder mede verantwoordelijk voor. Hoe kun je trots zijn op wat je doet, waar is je gevoel.

 2. Wel ja, nu is het eens een keer geen stalbrand maar uitvallende ventilatie door een waterlek.
  En die gekke NVWA die zich enorm druk maakt over de naam van vegetarische producten vindt blijkbaar weer eens dat ze hier niets hoeven te doen.
  Er moet een geheel nieuwe onafhankelijk krachtige omvangrijke organisatie komen die permanent en geheel onverwacht bedrijven bezoekt, ALLES controleert, streng optreedt en beboet bij IEDERE overtreding en nadien nogmaals onaangekondigd gaat controleren. Het huidige systeem waarbij men die verschrikkelijke vee-industrie en aanverwante zaken op tal van wijzen de hand boven het hoofd houdt, ogen en oren sluit voor verschrikkelijk veel intens leed en mishandelingen van talloze dieren, geen enkele moeite heeft met brandgevaarlijke stallen, dit systeem wat zo ongeveer geregeld wordt vanuit de vee-industrie zelf, dat moet zo snel mogelijk vervangen worden.
  Dus VVD, CDA, D66 en CU, neem eindelijk eens gezamenlijk de verantwoordelijkheid om dit spoedig en adequaat op te lossen, in plaats van altijd maar weer vanuit commercieel oogpunt de vee-branche en “exportproducten met een goed imago in het buitenland ” te beschermen. Ieder dier dat door onvolkomenheden sterft is er een te veel. Wat zou er ongelooflijk veel leed voorkomen worden als mensen massaal stoppen met vlees eten.

 3. Wim Breeman zegt:

  Ramp voor de ondernemer… zegt Herman Krol…
  Dat is nu precies wat moet veranderen: omgekeerde wereld: denk
  meer een ramp voor de varkens!