Het staat onomstotelijk vast. De wolf die 4 juli dood werd aangetroffen in de buurt van Luttelgeest is een rasechte wolf. Het dier, een vrouwtje, is nog geen twee jaar oud en is op eigen kracht naar de Noordoostpolder gekomen.

Wolf Luttelgeest
Wolf | Tambako the Jaguar via Compfight cc 

Zeker is ook dat ze niet zoals eerder werd gedacht, afkomstig is uit een roedel uit West-Duitsland of Polen, maar van veel verder komt, waarschijnlijk uit de Balkan of de Karpaten.

Ze is overleden door een aanrijding met een auto.

Wolvendeskundige Leo Linnartz hoopt dat er nu meer wolven de weg naar Nederland gaan vinden. Misschien wel via het geurspoor dat de wolvin heeft achtergelaten.

“Nedersaksen had zijn eerste paartje in 2012, nu leven daar drie roedels”, aldus Linnartz.

In het Kuinderbos, vlakbij de vindplaats van de wolvin, zijn op verschillende plaatsen zes uitwerpselen gevonden, groter dan tien centimeter. Het feit dat ze midden op de paden lagen kan er op duiden dat de wolvin een start had gemaakt met het markeren van haar territorium  en dus van plan was te blijven. Het is overigens niet geheel zeker dat de uitwerpselen van de wolvin zijn. Het zou ook van bijvoorbeeld een Lynx kunnen zijn alhoewel die vooralsnog nooit is waargenomen in de polder.

Op 1 november wordt het Wolvenplan gepresenteerd. Dat is twee maanden eerder dan gepland.

Geert Groot Bruinderink van Alterra zegt over de bescherming van de wolf:

“Iemand die zegt dat de wolf moet worden afgeschoten, is eigenlijk al in overtreding. Dankzij Europese wetgeving is de soort zwaar beschermd.”

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl