De internationale dierenwelzijnsorganisatie World Society for the Protection of Animals (WSPA) betreurt het besluit van het Roemeense Constitutionele Hof om de wet die het mogelijk maakt duizenden zwerfhonden na 14 dagen van de detentie in asielen te handhaven. WSPA drong er in een brief aan alle leden van het Constitutioneel Hof op aan om zich tegen de wet uit te spreken, maar daar werd geen acht op geslagen. Na een zitting van een kleine vier uur, sprak het hof zich ten voordele van de wet uit.

Zwerfhonden Boekarest - bevries wet
Zwerfhonden Boekarest| Foto: Wikimedia Commons

Aangezien van president Traian Băsescu wordt verwacht dat hij de nieuwe wet onmiddellijk zal ondertekenen, betekent dit dat het wettelijk doden van honden nu een kwestie van dagen is. Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma’s van WSPA Nederland toont zich aangeslagen:

“De uitspraak van het Constitutioneel Hof dat honden mogen worden afgemaakt in Roemenië is zowel wreed als inefficiënt. WSPA heeft het Hof verzocht om een ​​meer effectieve, duurzame en diervriendelijkere oplossing te overwegen om de zwerfhondenpopulatie te beheren. Het is noodzakelijk dat de overheid een rationele benadering hanteert om dit probleem aan te pakken.”

WSPA roept de Roemeense overheid op om de nieuwe wet te bevriezen en om nauwer samen te werken met dierenwelzijnsorganisaties, zoals WSPA, om humane en duurzame oplossingen te implementeren, in het voordeel van zowel mensen als honden. De euthanasiewet komt vier weken nadat de vermeende verscheuring van een vierjarige jongen in Boekarest de regering tot haastige wetgeving bewoog voor het doden van zwerfdieren. Inmiddels zijn er twijfels gerezen over de exacte toedracht van de tragische dood van de jongen.

WSPA’s uitgebreide ervaring met management van hondenpopulaties over de hele wereld toont duidelijk aan dat deze wetgeving niet praktisch is, diervriendelijk noch effectief en dat ze niet zal zorgen voor een duurzame oplossing voor de al geruime tijd bestaande problemen in Roemenië met zwerfhonden.

Persbericht WSPA


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.