De Universiteit Maastricht (UM) gaat stoppen met het gebruik van honden voor als proefdieren. Naar eigen zeggen is het besluit genomen na een veiligheidsonderzoek waaruit bleek dat de honden en hun verzorgers onaanvaardbare risico’s lopen tijdens het dagelijks transport naar de speelweide. Het College van Bestuur bepaalde daarop dat zij de faciliteiten voor onderzoek met honden niet meer aan zal bieden, zowel in de huidige als in de nieuwe proefdiervoorziening. Het onderzoek met overige proefdieren wordt ongewijzigd voortgezet.

Universiteit Maastricht
Labradors | Foto: IDS photos/Wikipedia

Opvallend is dat de dierproeven op honden niet zijn gestopt omwille van ethische redenen, maar vanwege het veiligheidsaspect voor de honden en hun begeleiders, zo staat in een persbericht te lezen van de universiteit:

“In de huidige proefdiervoorziening worden de honden dagelijks vervoerd naar een speelweide. Gezien de afstand tussen de dierenverblijven en de speelweide is de veiligheid van zowel de honden als hun verzorgers tijdens dit transport niet te waarborgen.”

Vergrootglas
In augustus 2014 kondigde UM aan dat ze proeven zouden doen met 39 labradors, en dat nieuws werd opgepikt door de landelijke media. Zo kopte dagblad Spits op de voorpagina ‘Labradors gedood in het lab.’ Het zou niet bij deze ene kop blijven. UM kwam onder een vergrootglas te liggen vanwege het plan om de labradors te gebruiken in zeer pijnlijke experimenten. Onder meer Stichting Animal Rights kwam hiertegen in opstand en startte een petitie, die door maar liefst 130.000 mensen werd getekend. Ook de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) organiseerde regelmatig demonstraties in Maastricht tegen de inzet van de labradors als proefdier.

De labradors waren een ‘hot item’ in medialand geworden wat resulteerde in het opschorten van de experimenten. De op dat moment al 8 opgesloten labradors werden vrijgegeven en gaan nu kwispelend door het leven. En opgeschort betekent nu dus definitief gestopt.

Vervangen
Het besluit van de Universiteit Maastricht betreft alleen de honden; alle andere dierproeven gaan gewoon door. Stichting Animal Rights heeft aangekondigd het gesprek met de universiteit voort te zetten, met als doel dat alle dierproeven vervangen worden door dierproefvrije technieken.

Bronnen: Stichting Animal Rights, Universiteit Maastricht ©PiepVandaag Bart van Riel