Afgelopen week maakte staatssecretaris van OCW Sander Dekker het adviesrapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), over het gebruik van niet-humane primaten in Nederland, openbaar. Stichting Proefdiervrij reageert teleurgesteld op de stappen die de regering zich voorneemt op basis van het advies. Deze omvatten vooral veel zachte druk naar partijen die betrokken zijn bij het gebruik van apen als proefdieren. “Het is pappen en nathouden”, zegt Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij.

piepvandaag-dierproeven3 apen

De aanpak van de regering in het terugdringen van het gebruik van apen wordt door Proefdiervrij als volgt beoordeeld:

  • De staatssecretaris van OCW constateert dat het terugdringen van dierproeven een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Proefdiervrij vindt dat geen nieuws. Dat is het al jaren en het is inmiddels aangetoond dat deze aanpak niet werkt: het gebruik van proefapen blijft namelijk onverminderd hoog. Hier zal de overheid met een duidelijkere verantwoordelijkheidsverdeling moeten komen.
  • Oude argumenten worden weer van stal gehaald. Bijvoorbeeld, als we strenger worden verdwijnt het onderzoek naar het buitenland waar de standaard minder hoog is. Als dit een echt effectieve aanpak in de weg blijft staan, kan geen land ter wereld ooit laten zien dat het echt anders kan, stelt Proefdiervrij.

Meer ambitie
Proefdiervrij roept de staatssecretaris op meer ambitie te tonen en de aanpak aan te scherpen. Marja Zuidgeest licht de gewenste aanpak toe:

“Zet mensen en partijen bij elkaar die al aangetoond hebben echt het verschil te willen maken. Geef ze een startbudget om een ambitieus programma uit te werken om beter onderzoek te doen zónder proefapen.” Proefdiervrij ziet een belangrijke rol weggelegd voor het Biomedical Primate Research Center in Rijswijk. Dit centrum, waar veel apen voor proeven gehouden worden, is expert op het gebied van apengebruik en heeft een afdeling “alternatieven”.

Proefdiervrij pleit er voor om daarbij een sterke effectieve casus te maken in het terugdringen van het gebruik van apen voor testen op een specifiek ziektebeeld. Zo zijn er voor neurodegeneratieve aandoeningen volgens experts goede mogelijkheden om met moderne technologieën en stamcelonderzoek veel resultaat te boeken.

Persbericht Proefdiervrij