Een lichtpuntje tussen al het nare nieuws over stropers die in Zuid-Afrika massaal neushoorns afslachten om hun hoorn voor gigantische bedragen te verkopen aan Chinezen. Eerder deze maand werd een eenzame baby neushoorn gered, waarvan de ouders waarschijnlijk het slachtoffer zijn geworden van stropers.

neushoornstroper
Zwarte neushoorn | Foto credit: 25kim via Compfight cc

Het neushoornkalf werd gevonden langs een weg in het Kruger National Park, verlaten en bijna helemaal uitgedroogd door de hete Zuid-Afrikaanse zon. Het dier werd opgemerkt door een passerende automobilist, die meteen stopte en besloot het kalf te redden van een wisse dood.

Op facebook schrijft de redder in nood, Liam Burrough:

“Ernstig uitgedroogd, onder de wonden en duidelijk op zoek naar schaduw, kwam het kalf op mijn auto af. Het riep een keer in het niets, keek even goed en legde toen haar kin op het portier van mijn auto. Daarna liet ze zich door haar achterpoten zakken en ging vervolgens op haar buik liggen. Zonder twijfel heeft ze haar moeder verloren door toedoen van een stroper, want ze bevond zich in één van de meest door stropers geteisterde gebieden van het Kruger park.”

Wachtend op de parkrangers was duidelijk te merken dat het neushoornkalf Liam Burrough en de omstanders vertrouwde. Om het oververhitte dier af te koelen werd het met water overgoten, en door de aanwezigen geprobeerd te kalmeren.

“Ironisch genoeg vertrouwde het neushoornkalf op dat moment de wezens die in eerste instantie verantwoordelijk waren voor het feit dat ze tot wees was gemaakt.”

Het neushoornkalf is uiteindelijk goed terechtgekomen bij Care For Wild Africa , een wildopvangcentrum, waar het beestje is opgenomen in een groep met meer neushoornkalveren die wees zijn geworden door het toedoen van stropers. Naar verluidt gaat het extreem goed met het nog naamloze kalf, al is de kans groot dat ze door haar jonge leeftijd waarschijnlijk nooit in het wild zal kunnen leven. Daarvoor heeft ze helaas te weinig kunnen leren van volwassen dieren.

Tot nu toe zijn er dit jaar al ruim 700 neushoorns door stropers afgeslacht in Zuid-Afrika, waarmee 2014 het meest desastreuze jaar ooit is voor de neushoornpopulatie. Gelukkig is dit ene kalf gered, al is het natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat.

Foto’s: https://www.facebook.com/Protrackapu
Bronnen: https://www.thedodo.com/orphaned-rhino-calf-rescued-by-723035810.html
https://www.facebook.com/Protrackapu


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.