Meerdere vogels op aarde zijn in staat prachtige tonen en melodieën te produceren. Echter is tot op heden nooit een zangvogel gevonden die zich tijdens het gezang bezig houdt met de regels van zogenaamde ‘hoogstaande’ muziek. De Braziliaanse Uirapuru (Cyphorhynus arada) laat horen dat zij gezang niet onder doet aan de kwaliteit van een Mozart compositie.

Braziliaanse Uirapuru
Foto: Canal Petrobras via Compfight cc

Onderzoek aan het Duitse Max Planck Instituut toont aan dat de Uirapuru –  familie van het winterkoninkje – in hele maten zingt en daarmee een goedklinkend lied formuleert. Iets wat bij vogels uniek is aangezien de meeste zangvogels een gebrek aan consonantie hebben. Hierdoor klinken hun liederen niet altijd even prettig en kunnen die als vals worden ervaren. Dat geldt dus niet voor deze Braziliaanse vogel. Onderzoekers zeggen dat de melodie die de Uirapuru voortbrengt sterk lijkt op de stukken van klassieke componisten zoals Haydn en Mozart.

Om de kwaliteit van het gezang te bewijzen werden er bij 91 mensen geluidsfragmenten afgespeeld van de Uirapuru en van een computergegenereerde melodie die zich niet aan de ‘muziekregels’ hield, maar nog wel muzikaal klonk. De meerderheid van de groep vond de vogel kwalitatief beter klinken.

De Uirapuru produceert stukken vergelijkbaar met die van beroemde componisten zoals Bach, maar volgens onderzoekers betekent dit niet dat het vogeltje een erg getalenteerde componist is. De overeenkomsten berusten waarschijnlijk voor een groot deel op toeval. Wel is het zo dat de vogel constant perfect octaven, vier- en vijfkwartsmaten produceert. Daardoor klinkt hun geluid al snel muzikaal voor het menselijk oor.

Ook ontdekten de onderzoekers dat veel Braziliaanse muziek het lied van de Uirapa bevat. Mogelijk hebben muzikanten de liederen van de vogel als inspiratie gebruikt voor hun eigen muziek.

Luister hier naar een geluidsfragment van de Uirapuru.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk