Acht honden die Maastricht University zou gebruiken voor een onderzoek naar de verbetering van pacemakers, zijn overgedragen aan een organisatie die geschikte adoptiegezinnen voor ze zoekt. Een overwinning voor de labradors en de Anti Dierproeven Coalitie (ADC).

naald
Foto credit: visualpanic via Compfight cc

Maastricht University was van plan 39 labradors te gebruiken voor experimenten waarbij opzettelijk hartfalen zou worden opgewekt gedurende een periode van 6 weken, met ernstig lijden tot gevolg. Geen van de honden zou het onderzoek overleven.  8 labradors bevonden zich al op de proefdierlocatie van de universiteit: voor hen zoekt Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren een thuis.  De stichting is gespecialiseerd in het herplaatsen van ex-laboratoriumhonden- en katten. Deze dieren zijn namelijk veelal niet gesocialiseerd en hebben daarom extra aandacht en begeleiding nodig.

‘Tien dagen geleden zag de wereld er nog heel anders uit voor deze labradors. Het zouden de eerste acht zijn van in totaal 39 labradors die gebruikt zouden worden in zeer akelige experimenten. Tien dagen later gaan deze labradors kwispelend door het leven. Wij hebben samen met de publieke opinie de honden gered van een zekere en pijnlijke dood’, aldus Robert Molenaar van ADC.

De betreffende proef is voor onbepaalde tijd opgeschort, dankzij massaal protest. De handtekeningenactie van ADC ‘Vrijheid voor de labradors’ leverde al ruim 120.000 handtekeningen op. Volgens een woordvoerder van de universiteit beraadt men zich op het vervolg: proeven op honden zijn nog niet definitief van de baan.

‘Een universiteit als deze heeft andere mogelijkheden en methoden om proeven mee te doen. Het gebruik van levende wezens is niet meer van deze tijd. Voor ons is geen enkele dierproef acceptabel. We zullen doorgaan tot de laatste kooi leeg is.’

Bronnen: NOS, Nieuws.nl, ADC ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde