Afgelopen weekend is de bestuurder van een boot  mogelijk opzettelijk over een zwanenfamilie heen gevaren. Een van de dieren werd daardoor letterlijk onthoofd. Na de aanvaring fladderde de zwaan nog enkele seconden, waarna het dier in elkaar zakte.

onthoofdt
Foto: Wikimedia Commons

Dominee Rob Visser van kerk De Binnenwaai op Ijbrug zag het gebeuren vanaf de kade van de jachthaven van Zeeburgereiland.

‘Toen de zwaan later naar de kant dreef, zagen we het gelijk: onthoofd, door een speedboot die onverantwoord hard over het Bovendiep voer.’

‘Die boot kwam veel te hard af op een groep zwanen. Het leek er zelfs op alsof hij op het laatst nog extra gas gaf’, aldus Visser.

De dominee is er nog steeds ontdaan over. Een paar minuten na het ongeluk keerde de boot terug. Visser twijfelde geen moment en pakte zijn fotocamera.

‘Ik heb die foto’s aan de politie gegeven, die zijn er gelukkig mee aan de slag gegaan. Ze maken veel werk van het onderzoek. Ik ben zelf met een agent ook bij de werf langs gegaan waar die speedboten worden verhuurd.’

De foto’s wil Visser niet aan de media geven (‘dan krijg ik er misschien juridisch last mee’), maar uit andere bronnen blijkt dat de naam van de boot Arie is.

De politie heeft alert gereageerd, maar Visser is desondanks ontevreden over de rol van de waterpolitie:

‘Ze zijn telefonisch niet bereikbaar. Ze hebben natuurlijk beperkte middelen, maar er zouden preventieve maatregelen kunnen worden genomen, bordjes bijvoorbeeld.’

Visser ergert zich ook aan het bedrijf dat de speedboten verhuurt.

‘Ze verhuren driftig bootjes, maar bekommeren zich niet om wat mensen vervolgens met die bootjes doen.’

Bekijk hier de reportage van AT5.

Bron: Het Parool ©PiepVandaag.nl