Zo’n 500 varkens afkomstig uit Nederland zijn gisteren langs de snelweg bij het Duitse Gelsenkirchen door de brandweer gered van oververhitting. De Nederlandse transporteur kampte met een lekke band, maar het duurde uren eer er hulp kwam. Al die tijd stonden de varkens op een parkeerplaats in de brandende zon.

oververhitte varkens
De oververhitte varkens | Foto: © Duitse politie

Het voorval begon ’s ochtends rond half 10 op één van de heetste zomerdagen sinds mensenheugenis, met op veel plaatsen temperaturen van 35 graden of zelfs hoger. In die verzengende hitte strandde het transport met varkens, op ongeveer een uur van het einddoel. Omdat de chauffeur uren moest wachten op de hulp voor het verwisselen van de lekke band moesten de varkens het al die tijd zonder enige verkoeling doen.

Samengeperst

Dankzij de snelwegpolitie van Recklinghausen werd rond het middaguur de brandweer van Gelsenkirchen om hulp gevraagd. Volgens de politie waren de dieren erg onrustig en stonden de oververhitte varkens samengeperst bij de ventilatieopeningen van de vrachtwagen. Toen de brandweer arriveerde ontbeerden de varkens al enkele uren water en verkoeling, vandaar dat de politie de chauffeur verbood om verder te rijden.

oververhitte varkens
7000 liter water was nodig om verkoeling te brengen | Foto: © Duitse politie

Er kwamen een brandweerauto, een tankcontainer en 5 brandweerlieden aan te pas om de varkens met 7000 liter water af te koelen. Pas tegen half 2 kreeg de chauffeur weer toestemming van de politie om de weg op te gaan.

Brandende zon

Het was niet het enige voorval met oververhitte varkens deze week. Dinsdag heeft een vrachtwagenchauffeur bij Boxtel in Nederland een veewagen met 177 varkens een uur lang in de brandende zon laten staan. De dieren moesten zien te overleven zonder luchtverversing. Een varken stierf ter plekke.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel