Sinds vorig jaar bestaat er een unieke website waar bezoekers allerlei geluiden van walvissen kunnen beluisteren. Het initiatief is in het leven geroepen om zeebiologen bij te staan bij de identificatie en categorisering van verschillende walvisdialecten. Tegelijkertijd hoopt de Amerikaanse organisatie van ‘The Whale Song Project’ milieuvriendelijkheid en milieubewustzijn te stimuleren.

Maak kennis met The Whale Song Project…

The Whale Song Project

You can help marine researchers understand what whales are saying.

Walvissen en orka’s hebben verschillende dialecten. Onderzoekers willen graag inzicht in die dialecten en de wijze waarop ze met elkaar communiceren. Jij hebt nu de kans ook een rol te spelen bij het decoderen van de mysterieuze walvisgeluiden. The Whale Song Project is een initiatief van Citizen Science Alliance (CSA) en Scientific American.

 Humpback Whale

Burger wetenschappers

Als amateur wetenschapper krijg je op de site een walvisgeluid te horen met daarbij een kaartje waarop de locatie is aangegeven waar het geluid is opgenomen. Nadat je het geluid beluisterd hebt, wordt gevraagd een aantal potentieel gelijksoortig geluiden te beluisteren en te kiezen voor de beste match met de eerste opname. Op die manier worden gelijksoortige geluiden aan elkaar gelinkt en kan een indicatie gegeven worden van het voorkomen van een bepaald dialect in een specifiek gebied.

Humpback Whale
©Earthsky

De initiatiefnemers hopen naast waardevolle onderzoeksgegevens te verzamelen, ook dat het luisteren naar de bijzondere geluiden en actief meedoen met het experiment gaat leiden tot meer besef en bewustwording… “The Whalesong Project; to foster greater appreciation and understanding of the whales and their importance to us all.”

Meedoen? Lees hier de tutorial.

Bron