De Schotse overheid is van plan om statiegeld in te gaan voeren voor plastic flessen, blikjes en glazen flessen. Deze zet is onderdeel van het klimaatactieplan van de overheid, om zo de vervuiling door plastic en glazen flessen tegen te gaan.

statiegeld
Om de vervuiling van plastic en glazen flessen en blikjes op stranden tegen te gaan, gaat de Schotse overheid statiegeld invoeren| © Olly Newport Flickr via Compfight cc

De secretaris van het Schotse Ministerie voor Milieu, Klimaatverandering en Landhervorming, Roseanna Cunningham, vertelde de leden van het Schotse Parlement dat er een “terug naar de retailer”-model wordt aangenomen. Per fles of blikje zal 20 pence (23 eurocent) statiegeld worden berekend. Alle winkels, klein en groot, zullen hieraan mee moeten werken. Cunningham:

“Er is wereldwijd een klimaat-noodsituatie en mensen door heel Schotland hebben, terecht, geroepen om meer ambitie om dit probleem aan te pakken en onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties.”

Cunningham verklaart dat er nogal wat discussie was of glas nu wel of niet moet worden meegenomen in dit plan. Ondanks bezwaren van de glasindustrie wordt ook glas in dit plan opgenomen. Hetzelfde geldt voor alle PET-flessen.

Achtergelaten plastic flessen zijn op veel stranden te vinden ©Angelique Lagarde/Animals Today

De flessen en blikjes kunnen de Schotten gaan inleveren bij winkels en speciale innamepunten, waar gewerkt zal worden met emballage-automaten. Een onafhankelijke, non-profit partij zal de inname van de flessen leiden.

De Schotse overheid zegt van plan te zijn later dit jaar de wetgeving te introduceren. Volgens Cunningham is het systeem in 2021 volledig werkzaam en is het doel om binnen drie jaar 90 procent van de drankverpakkingen op deze manier te recyclen.

Calum Duncan, hoofd van ‘Conservation Scotland’, is blij dat het systeem ook glazen flessen erin opneemt, omdat er zoveel glas wordt gevonden op de Schotse stranden.

“Schotland loopt nu voorop en de rest van het Verenigd Koninkrijk moet volgen. Met een goed systeem kunnen we de recycling verhogen en het glas en plastic dat onze kusten ruïneert verminderen.”

Schotland zal waarschijnlijk het eerste land zijn met een statiegeldsysteem binnen het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Engeland, Wales en Noord-Ierland wordt erover gesproken.

Bronnen:

@Animals Today