Free the Bears, een Australische non-profitorganisatie die zich richt op het redden van beren, heeft twee piepjonge bruine berenweesjes gered uit een erbarmelijke situatie. De welpjes waren in handen van een illegale handelaar in wilde dieren in noordwest Laos. Ze zijn met hulp van de plaatselijke politie in beslag genomen en worden overgebracht naar een berenreservaat.

illegale handelaar
2 berenjongen zijn gered van een illegale handelaar in Laos | ©Free the Bears

Zo snel mogelijk redden

De welpjes hebben de leeftijd dat ze nog afhankelijk zijn van hun moeder, maar zij was eerder gedood door een jager. Ze zijn erg klein – nog maar zo’n 3 kilo – en moesten daarom zo snel mogelijk worden gered.

Free the Bears redt vaker welpjes en heeft diepgaande ervaring opgedaan over hoe ze die het beste kunnen verzorgen. Sommige welpen die ze binnenkrijgen zijn nog maar een maand oud. Ze kunnen vaak nog niet kruipen en hebben 24 uur per dag verzorging nodig, waaronder 7 voedingen. De organisatie plaatst dagelijks updates over de reddingsoperatie op Facebook.

Een dag na de melding over de twee welpjes reden de medewerkers van Free the Bears zo’n 10 uur om ze te redden uit handen van de illegale handelaar. Gelukkig lukte het met een gezamenlijke actie van de plaatselijke organisaties Bokeo Provincial Office of Forest Inspection (Bokeo POFI) en ASEAN Wildlife Enforcement Network (ASEAN-WEN) vrij snel om de jongen in beslag te nemen.

Vervoer naar de opvang

De beertjes kregen een snelle gezondheidscontrole en werden overgebracht naar de transportkratten. Geschat werd dat de beertjes zo’n 4 maanden oud zijn; iets ouder dan verwacht. Vervolgens zijn de papieren in orde gemaakt en zijn de beertjes voorbereid op de overdracht naar Free the Bears (en de lange reis naar huis).

De weg terug was niet eenvoudig. De wegen bleken te belastend voor de voertuigen (die dan ook aan vervanging toe zijn). Een derde reddingsdag – met hotelovernachting – was daarom nodig. Het was erg leuk om de welpjes in de badkamer van de hotelkamer te zien rondrennen en moe in slaap te zien vallen.

Australische oma besluit beren te bevrijden

Free the Bears is in 1995 ontstaan uit het initiatief van één oma uit Perth, Australië, Mary Hutton. Nadat zij een documentaire zag over de gruwelijke behandeling van galberen in Azië, besloot ze zich voor hen in te zetten. Sindsdien heeft de organisatie zo’n 900 beren gered en meerdere berenreservaten opgezet, waarvan de Cambodian Bear Sanctuary dat is uitgegroeid tot het grootste berenreservaat ter wereld.

Free the Bears opereert in vier Aziatische landen waar beren illegaal worden gevangen voor hun vlees, of hun gal, dat als medicijn wordt gebruikt in onder andere China. Ze werken samen met vele internationale natuurbeschermingsorganisaties en dierenwelzijnsorganisaties en hebben grote successen geboekt, zoals het beëindigen van de traditie van dansende beren in de straten van India.

Ook hun jarenlange samenwerking met overheden, lokale gemeenschappen, scholen, universiteiten en organisaties in heel Azië begint vruchten af te werpen. Langzaamaan verandert de beeldvorming van en het bewustzijn over de handel in wilde dieren.

Aan het verhaal van Mary Hutton, de oprichter van Free the Bears, is aandacht besteed door Ten News Perth:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Wil je Free the Bears helpen meer beren te redden? Dat kan door een donatie te doen of een beer te sponsoren.

Bron:

@Animals Today Liesbeth Riekwel