In Wales hebben twee jagers respectievelijk 22 en 20 weken celstraf gekregen voor ‘dassenvechten’. Bij dassenvechten laat de jager zijn hond met een das vechten. Vanwege het formaat van de das is deze een tegenstander op niveau voor de hond. Dit gruwelijke leedvermaak is al sinds 1835 verboden in Wales.

dassenvechten
Jagers de bak in voor dassenvechten | Foto: Pixabay

De gevangenisstraf van 22 weken die de 51-jarige David Thomas heeft gekregen is niet alleen voor dassenvechten, maar ook vanwege twee vossen die in een kooi zijn aangetroffen op de boerderij waar de jagers zijn gesnapt door rechercheurs van de RSPCA. Waarschijnlijk was het de bedoeling van Thomas de vossen los te laten om zijn honden hier ook op te laten jagen. Ian Briggs, één van de rechercheurs van de RSPCA laat weten:

“Dit was een belangrijk onderzoek waarin de RSPCA de daders op heterdaad heeft betrapt op het gebruik van hun honden om op een barbaarse manier met een das te vechten. Dassenvechten is al meer dan 180 jaar illegaal en het is ziekmakend om mensen nog steeds hun tijd te zien spenderen aan het toebrengen van pijn en ellende en laten lijden van dieren op deze manier. Dit was een gecoördineerde en zorgvuldig geplande gruwelijkheid.”

Volgens de RSPCA is het extreem moeilijk om dassenvechten te ontdekken. Daders gaan naar afgelegen bossen of betreden met toestemming het land van een boer voor de dassenvechten. Dit maakt het zeer lastig om onderzoek naar dit dierenleed uit te voeren.

Naast zijn celstraf moet Thomas die al 32 jaar jaagt 5.000 pond aan kosten betalen en mag hij 8 jaar geen honden meer houden vanwege het houden van een dierengevecht en het leed dat hij bij de das en de twee vossen heeft veroorzaakt.

Aan de rechtbank werden undercover opnamen getoond waarop te zien is hoe honden een das aanvallen, foto’s van nepholen waarmee dassen kunnen worden gelokt en ook de schedels van vossen en/of dassen die zijn aangetroffen tijdens het onderzoek.

De rechercheurs hebben vorig jaar februari in samenwerking met de politie 23 honden in beslag genomen op de boerderij waar het dassengevecht plaatsvond. Ook werden bij de 24-jarige Llandudno thuis, die 20 weken celstraf kreeg, nog eens 8 honden in beslag genomen alsmede een boek met de titel “Dassen uitgraven met Terriërs”. Met behulp van nepholen lokken de jagers dassen om vervolgens hun honden deze holen te laten uitgraven als eerste onderdeel van het dassengevecht. Daarna wordt de das meestal dusdanig toegetakeld dat de honden van de das zullen winnen. Als de das niet meer in staat is om te vechten wordt hij afgemaakt.

Sommige dierenactivisten menen dat de ontheffing om dassen te mogen afschieten om zo de tubercolose onder rundvee onder controle te houden leidt tot het demoniseren van de das, hetgeen weer zou leiden tot een toename van het aantal gruwelijkheden dat tegen dassen wordt gepleegd.  Sinds de ontheffing die vanaf 2013 van kracht is hebben er datzelfde jaar iets minder dan 700 incidenten plaatsgevonden, in 2014 404, en is dit aantal in 2015 en 2016 weer gestegen tot 465 en 625.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Lianne Raat