Onlangs publiceerde PiepVandaag undercoverbeelden van zeer ernstig dierenleed bij een Amerikaanse melkveeveehouderij. Maar ook in de Amerikaanse pluimveehouderij zijn de omstandigheden om te huilen. Dierenrechtenorganisatie Mercy for Animals (MFA) publiceerde onlangs wederom zeer schokkende undercoverbeelden, die zijn gemaakt bij een van de leveranciers van de bekende fastfoodketen Chick-fil-A.

pluimveehouderij
Screenshot undercoverbeelden Mercy for Animals

De beelden tonen hoe medewerkers van Koch Foods, een bedrijf dat zichzelf “Amerika’s Kipspecialist” noemt, met kippen gooien en ze in kratten smijten. De dieren lijden aan open wonden en botbreuken.

In de video van Mercy for Animals zijn de vreselijke misstanden tijdens het slachtproces te zien: veel van de dieren leven nog wanneer ze worden gevild en in tanks met kokend water worden ondergedompeld, waardoor ze zeer ernstige brandwonden oplopen. Een medewerker van het slachthuis vertelt over kakkerlakken en maden die hij heeft gezien. Een van de medewerkers verkondigt:

“De FDA [Food and Drug Administration, red.] zou dit niet moeten zien.”

Koch Foods ontkent de aantijgingen en verklaart dat het bedrijf haar medewerkers traint om de dieren op humane manier te behandelen en de dierenwelzijnseisen in acht te houden. Van freelancers zou ook worden geëist dat zij zich houden aan dierenwelzijnsrichtlijnen van de National Chicken Council.

Pluimvee is niet opgenomen in de Amerikaanse Humane Methods of Slaughter Act, dat dieren moet beschermen tegen onnodig lijden tijdens het slachtproces.

MFA verklaart dat de pluimveehouderij en de slachterij, waar de organsatie de undercoverbeelden maakte, ten tijde van het onderzoek kippenvlees leverde aan fastfoodketen Chick-fil-A. Meerdere medewerkers van Koch Foods verklaarden dit aan de onderzoekers van MFA en ook een medewerker van Chick-fil-A bevestigt dit telefonisch aan de onderzoeker van MFA. Na de openbaarmaking van de undercoverbeelden ontkent het bedrijf echter vlees geleverd te krijgen van Koch Foods.

MFA roept iedereen op een e-mail naar de directeur en het bestuur van Chick-fil-A te sturen en ze dwingend te verzoeken kippen op een humane manier te behandelen. Teken de petitie hier.

Bekijk de video van Mercy for Animals hier. Waarschuwing: schokkende beelden!

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor