Sinds donderdag 27 november presenteer ik de nieuwe serie ‘Ivory Wars’ van Discovery Nederland. De titel zegt het al, de serie gaat over de oorlog om ivoor die wordt gevoerd in Afrika. En de olifanten die hiervan het slachtoffer zijn. Samen met Mike Korchinsky van Wildlife Works en de David Sheldrick Wildlife Trust probeer ik methoden te vinden om olifanten te beschermen en stropen tegen te gaan. De volgende uitzending is aanstaande donderdag om 21.00 uur.

oorlog
Laurens met een babyolifantje © Frederic Courbet

Het is een onderwerp dat mij aan het hart gaat. Afgelopen augustus was ik voor stichting ShadowView op missie in Kasungu National Park, Malawi. Daar werd pijnlijk duidelijk wat jarenlang stropen met een gebied doet. Van de ruim 2000 olifanten die er leefden, zijn nog maar 100 over. Deze daling van 95% is zelfs in Afrika ongekend. Van een gebied waar dieren in vrijheid konden leven, hebben stropers een oorlogsgebied gemaakt.

oorlog
© Frederic Courbet

De enige verdediging voor de olifanten en andere dieren van het park is een kleine anti-stroperij-eenheid (ASE) bestaande uit vijf vrijwilligers en een handjevol rangers, geleid door de Franse ex-marinier Matt Destremau. Samen met hen gaan wij de commitment aan een einde aan het stropen te maken. Ons doel is ervoor te zorgen dat de olifantenpopulatie weer kan stijgen en dat de dieren vrij kunnen rondlopen in dit 2300 km2 grote gebied.

oorlog
© Anti-poaching unit van Kasungu National Park

Nu kan de ASE per operatie slechts een klein deel van het park beslaan. Ook de stropers weten dit. In de avonden zijn vanaf een uitkijkpunt overal rookzuilen te zien. De grotere komen van het illegaal houtskool branden en de kleinere zijn kampvuren van stropers die een avondmaaltijd koken.

“De stropers proberen de vuren niet te verbergen”, vertelt Matt. “Ze weten dat het een groot gebied is, en dat de kans om gepakt te worden klein is.”

Het is een moeilijke realiteit die hij heeft moeten aanvaarden om dit werk te kunnen doen zonder alle hoop te verliezen.

oorlog
© Anti-poaching unit van Kasungu National Park

Wij gaan deze realiteit veranderen. Door de inzet van drones met foto-apparatuur voor overdag en een infraroodcamera voor  ’s nachts zijn we in staat de pakkans enorm te verhogen. Zelfs als de stropers ver weg zijn, kan de drone HD-beelden van de stropers verzamelen die worden gebruikt voor juridische vervolging. Door een drone die boven het park vliegt, kan een enorm deel van het park in de gaten gehouden worden. Problemen zoals slechte begaanbaarheid van het terrein en de grootte van het gebied vallen weg.

De ASE heeft nu tekort aan alles; mankracht, wapens, apparatuur, zelfs de enige auto die ze tot hun beschikking hebben hangt van duct tape aan elkaar. In samenwerking met de ASE heeft ShadowView een plan opgesteld om de eenheid slagkracht te geven zodat zij de strijd tegen stropers kunnen winnen.

Hoe gaan we dit doen? Hou ons in de gaten, binnenkort beginnen we een campagne om de laatste olifanten, getraumatiseerd door decennialang stropen, van Kasungu te redden. Wanneer deze campagne van start gaat, kunt u rechtstreeks bijdragen aan het beschermen van deze dieren. Geen onnodig ingewikkelde plannen, maar no-nonsense en in directe samenwerking met het team op de grond.

De drone van ShadowView leidt de rangers naar stropers: 

©PiepVandaag.nl Laurens de Groot, natuuractivist en schrijver