Eindelijk is het hoge woord eruit: de Indiase rechtbank heeft maandag bepaald dat olifant Raju bij zijn bevrijders mag blijven en niet terug gaat naar zijn voormalige eigenaar.

Raju
© Wildlife S.O.S.

Na twee maanden van onzekerheid heeft de rechter de eis van Raju’s vorige eigenaar afgewezen: hij krijgt de olifant niet terug. De rest van zijn leven mag Raju doorbrengen in het opvangcentrum van Wildlife S.O.S.

Sinds 4 juli verblijft de olifant in het opvangcentrum na een nachtelijke reddingsactie. Het dier zou zo opgelucht zijn geweest toen hij bevrijd werd, dat hij huilde van blijdschap.

Tientallen jaren werd olifant Raju misbruikt. Zeer waarschijnlijk werd hij als kalfje uit het wild geroofd waarna hij voornamelijk werd gebruikt om te bedelen. Ook werd hij ingezet bij ceremonies of bruiloften. Keer op keer werd hij doorverkocht en zijn eigenaren behandelden hem zeer slecht. Raju werd vastgelegd aan kettingen met pinnen, geslagen en zelfs met een speer bewerkt. Daarnaast kreeg hij veel te weinig te eten: bij aankomst in het opvangcentrum woog hij ongeveer de helft van het normale gewicht voor een olifant van zijn formaat.

Twee maanden geleden eiste zijn vorige eigenaar hem echter terug, Raju zou zijn ‘rechtmatig eigendom’ zijn. Een onzekere periode volgde, diverse malen werd de rechtszaak verzet.

Kartick Satyanarayan van Wildlife S.O.S.:

“We zijn buiten onszelf van vreugde dat Raju eindelijk veilig is. Dit is een enorme overwinning: niet alleen voor Raju, maar voor elke olifant die stilletjes lijdt. Het was ondenkbaar dat hij terug zou gaan naar zijn vorige eigenaar, die hem geketend in de straten liet bedelen. Vijftig jaar lang is hij zo ernstig mishandeld, dat we vreesden dat hij niet meer met soortgenoten zou kunnen leven. Hij wist niet hoe hij een olifant moest zijn. Maar hij is inmiddels opgenomen in onze kudde geredde Indiase olifanten en het is net alsof ze altijd samen zijn geweest.”

Raju geniet van zijn leven bij Wildlife S.O.S.:

Bronnen: Mailonline, Independent.co.uk ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.