Het geluk van de Indiase olifant Raju, die na vijftig jaar ellende werd gered door dierenreddingsorganisatie Wildlife SOS, is mogelijk van korte duur. Zijn voormalige eigenaar die het dier ernstig mishandelde doet er momenteel alles aan hem terug te vorderen. De man claimt de voormalige eigenaar van de olifant te zijn en vecht nu bij de rechtbank van Allahabad de inbeslagname aan.

Raju
© Wildlife SOS

Sinds 4 juli verblijft de Aziatische olifant in het park van Wildlife SOS, samen met 11 andere mishandelde olifanten. Zijn wonden waren dusdanig ernstig, dat hij zelfs niet vrij rond kan lopen over het terrein, omdat hij medisch verzorgd moet worden. Toch was dit voor het dier al zo’n enorme vooruitgang dat bij het losmaken van de kettingen om zijn poten de tranen over zijn wangen stroomden. De ontroerende beelden gingen inmiddels de hele wereld over.

Tientallen jaren werd olifant Raju misbruikt. Zeer waarschijnlijk werd Raju als kalfje uit het wild geroofd waarna hij voornamelijk werd gebruikt om te bedelen. Ook werd hij ingezet bij ceremonies of bruiloften. Hierbij werd de Aziatische olifant keer op keer doorverkocht. Zijn eigenaren behandelden hem zeer slecht. Raju werd vastgelegd aan kettingen met pinnen, geslagen en zelfs met een speer bewerkt. Daarnaast kreeg hij veel te weinig te eten: hij weegt ongeveer de helft van het normale gewicht voor een olifant van zijn formaat.

Het mag natuurlijk nooit gebeuren dat Raju terug moet naar zijn vorige eigenaar. Wildlife SOS is daarom een petitie gestart die je hier kunt tekenen.

Bron: De Telegraaf ©PiepVandaag.nl