Het Wereld Natuur Fonds (WNF) doneert 8.800 euro uit zijn noodfonds aan een centrum in Kameroen dat dieren opvangt die slachtoffer zijn van stroperij en illegale dierenhandel. Het Limbe Wildlife Center is onverwacht in acute problemen geraakt door de ebolacrisis. Bezoekersinkomsten zijn zo drastisch gedaald dat er geldtekort dreigt om eten te kopen voor de ruim driehonderd dieren, waaronder gorilla’s en chimpansees.

noodfonds
Foto: Pierre Fidenci / Foter.com / CC BY-SA

Het centrum in Kameroen heeft alleen dit jaar al 109 dieren gered, waaronder dertien mensapen. Jaap van der Waarde, expert bedreigde tropische diersoorten bij het WNF:

“Opvangcentra als Limbe Wildlife Center zijn nodig om in beslag genomen dieren een goed heenkomen te bieden en spelen dus een belangrijke rol in de strijd tegen stroperij en smokkel bedreigde diersoorten. Vaak zijn deze dieren er slecht aan toe en daar moet dus een goede opvang voor geregeld zijn. In Limbe kunnen ze op krachten komen en krijgen ze goede verzorging. Het uiteindelijke doel is de dieren zoveel mogelijk weer uit te zetten.”

Lokale bevolking
Om de dieren van eten te voorzien is wekelijks circa 1.100 euro nodig. Het leeuwendeel daarvan komt van verkoop van toegangskaartjes aan toeristen én de lokale bevolking. Het centrum verzorgt geregeld rondleidingen voor Kameroenezen uit de omgeving, waarbij uitleg wordt gegeven over het belang van de natuur, de dieren en de bescherming ervan.

Sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika is het aantal bezoekers echter ingestort. Hoewel Kameroen gelukkig niet is getroffen door ebola blijven de lokale bevolking en toeristen weg uit angst dat de apen mogelijk het virus bij zich dragen. De inkomsten van toegangskaartjes is met ruim driekwart gedaald.

Huisdier

De ebolacrisis zorgt er tegelijkertijd voor dat er dit jaar meer apen binnenkomen. Er zijn diverse apen naar de opvang gebracht die al jaren als huisdier werden gehouden, maar waarvan de eigenaren nu opeens bang zijn dat ze het ebolavirus bij zich dragen. Bovenop de lagere inkomsten en hogere druk op de opvang, heeft de overheid ook net een belastingverhoging op de toegangskaartjes ingevoerd. De tegenvallers hebben voor zo’n onhoudbare financiële situatie gezorgd, dat zelfs het geld voor eten voor de dieren opraakt.

Met het bedrag uit het noodfonds van het WNF is Limbe Wildlife Center in staat om de dieren de komende tijd van voedsel te voorzien. Ainare Idoiaga, manager van het centrum:

“De daling van het aantal bezoekers is hopelijk van tijdelijke aard. De hulp van het WNF helpt ons om deze noodsituatie het hoofd te bieden en te zoeken naar een structurele oplossing.’’

WNF-projecten
Limbe Wildlife Center ligt in de regenwouden van westelijk Afrika, waar eenderde van de mensapen in Afrika leven. Het is ook een van de meeste bedreigde natuurgebieden op aarde, voornamelijk door houtkap, uitbreiding van bewoning en landbouw en stroperij. Van het oorspronkelijke bos is nog maar ruim 14 procent over. Het WNF is in de regio actief met diverse projecten om het overgebleven regenwoud te beschermen.

Persbericht WNF