Expert in de bio-akoestiek, Bernie Krause, maakt al jaren over de hele wereld opnamen van de geluiden van de natuur. Zo ook van een stuk bos tussen de vallei van Napa en Sonoma in het Amerikaanse Californië.

bos
Foto via Google Earth

De opnamen zijn gemaakt over een periode van 10 jaar, vanaf 2004 tot en met 2014 en Krause bemerkt een grote verandering in de ‘biophony’ van het gebied. Sterker nog; je hoort het bos ‘stilvallen’.

Krause heeft met opzet telkens op dezelfde dag in het jaar, op hetzelfde tijdstip en met dezelfde apparatuur opgenomen, zodat de audiotracks van jaar tot jaar goed vergelijkbaar zijn. Krause:

“De lente begint daar inmiddels twee weken eerder dan toen ik begon met opnamen maken midden jaren 90.”

Hij waarschuwt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken naar aanleiding van zijn opnamen, maar hij denkt dat klimaatverandering de migratie van de vogels in dit gebied sterk beïnvloed heeft. Ook heeft het gebied hoogstwaarschijnlijk ook door klimaatverandering te maken met perioden van droogte, zoals ook goed te horen in de opnamen. In 2004 en 2009 is het water van de nabije stroom goed hoorbaar, in 2014 hoor je dat nog maar nauwelijks. Krause:

“De biophony is een sterke indicator voor de staat waarin de habitat verkeert. Het is de stem van de natuurlijke wereld. Op dit moment is het narratief van de stem in dit gebied niet sterk.”

Luister hieronder de individuele opnamen van ieder jaar

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.