Dat dieren een rustige plek hebben, komt door de drukte op de Nederlandse stranden steeds minder voor. In Noordwijk is daarom besloten een stuk strand van 3 kilometer te reserveren voor dieren als zeehonden en vogels. Mensen moeten er omlopen over een duinpad.

Noordwijk
Bij Noordwijk is een stuk strand gereserveerd waar wilde dieren op hun gemak kunnen rusten |© Martha de Jong-Lantink on Foter.com / CC BY-NC-ND

Noordvoort

Een stuk strand bij Noordwijk is voortaan alleen bestemd voor wilde dieren. Het rustgebied voor dieren als zeehonden en vogels is 3 kilometer lang. Bij het strand ten noorden van de Langevelderslag zijn bordjes geplaatst die naar het wandelpad verwijzen en op het strand zijn grote, hoge palen te zien. Deze markeren het begin van strandreservaat Noordvoort en maken duidelijk dat er geen vrije doorgang meer is.

Hoewel veel mensen graag het strand bezoeken, mogen ze op dit terrein niet meer komen; zij kunnen een pad door de duinen volgen om voorbij het natuurgebied te lopen. Ongebruikelijk, omdat de duinen gewoonlijk verboden terrein zijn. Vanaf het ruige wandelpad heb je een prachtig uitzicht, er zijn verschillende uitkijkpunten gemaakt.

Vanwege de drukte op de stranden is het belangrijk dat er rustplekken voor wilde dieren komen. Zeehonden worden regelmatig opgeschrikt of weggejaagd door honden of door mensen die te dicht bij de dieren in de buurt komen. Leo Schaap van Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk geeft aan een verslaggever van Omroep West aan:

“Je moet ze met rust laten en met een boogje eromheen. Dat willen we hier bereiken.”

Hannie Korthof van de omgevingsdienst West-Holland vertelt dat dieren vanzelf merken dat ze er voortaan ongestoord kunnen liggen:

“Ze zijn gewoon op zoek naar rustige plekken en als ze weinig verstoord worden, zullen ze terugkomen.”

Bron:
Omroep West

@Animals Today Angelique Lagarde

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.