Leeuwen Lenci, Bobby en Zhaku leefden jarenlang onder verschrikkelijke omstandigheden in Safari Park Zoo Fier, ook wel ‘Europa’s slechtste dierentuin’ genoemd. Na een lange bureaucratische strijd en een eveneens lange reis, zijn ze eind van de week aangekomen in FELIDA Big Cat Centre in Nijeberkoop.

drie leeuwen
Na een lange reis zijn de drie leeuwen uit Albanië aangekomen in Friesland | ©VIER VOETERS

Een maand geleden berichtten we nog over de drie leeuwen die in oktober 2018 gered waren door Stichting VIER VOETERS uit privédierentuin Safari Park Zoo Fier in Albanië. De leeuwen werden er onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in kleine, smerige kooien. Door tips van toeristen werd VIER VOETERS op de hoogte gebracht en op het moment dat de vergunningen van de eigenaar afliepen kon de organisatie de dieren bevrijden. In totaal haalde VIER VOETERS tien wilde dieren uit de dierentuin. De meeste werden tijdelijk ondergebracht in Tirana Zoo, waaronder de drie leeuwen. Zodra ze zouden zijn aangesterkt en documenten in orde waren voor het transport naar Nederland, zouden ze op weg gaan.

Bureaucratie

Het vertrek van de leeuwen was overeengekomen met het Albanese Ministerie van Milieu en Toerisme, maar toen de leeuwen klaar waren voor hun reis, weigerden de autoriteiten de documenten voor het transport te verstrekken.

Geredde leeuwen mogen Albanië niet uit door bureaucratie

Dit lieten de medewerkers van VIER VOETERS niet op zich zitten. Een petitie om de Albanese regering te overtuigen de leeuwen alsnog aan de dierenhulporganisatie mee te geven, werd bijna 70.000 keer getekend. Eindelijk mochten de leeuwen op 7 mei alsnog Albanië verlaten, vergezeld door het team van VIER VOETERS, waaronder een wildlife dierenarts.

drie leeuwen
Voor aanvang van het transport | ©VIER-VOETERS

Een betere toekomst

Een half jaar na hun redding uit de dierentuin zijn de getraumatiseerde leeuwen aangekomen op hun eindbestemming, na een zware reis van ruim 3.000 kilometer. Bij FELIDA in het Friese Nijeberkoop, het opvangcentrum voor grote katachtigen, hebben ze de ruimte en kunnen ze lekker naar buiten. Hier krijgen ze de broodnodige medische zorg, aandacht, geschikte voeding en verrijking. Ze moeten nog acclimatiseren, maar gaan er een heerlijk leven tegemoet. Mogelijk zullen ze in de toekomst zelfs naar het leeuwenopvangcentrum Lions Rock in Zuid-Afrika verhuizen.

Bekijk de vrijlating van de katten in het FELIDA Big Cat Centre:

Bron:

@Animals Today Angelique Lagarde