Wet erdoor gedrukt

Binnen enkele dagen na de dood van een jongetje wist de Roemeense regering een zwerfhondendodingswet erdoor te drukken, ze begrepen ook dat nú het moment daar was om de wet, die al goeddeels klaar lag, maar in 2011 was afgewezen door het Roemeense grondwettelijke Hof, versneld in stemming te brengen.

Dog's Wish
Demonstartie Zwolle | Foto: Dog’s Wish

Op 10 september werd deze wet met overweldigende meerderheid aangenomen.

266 parlementariërs stemden voor, 23 tegen en 20 onthoudingen. Concreet mogen honden na 14 asieldagen worden gedood. Dog’s Wish merkt op dat een aantal reglementen er op papier niet eens zo onredelijk uit zien, onbevoegden (lees: de bevolking) mogen niet eigenhandig honden doden, en ze mogen alleen door een spuitje worden gedood. Maar de wet maakt het ook tamelijk onmogelijk voor de organisaties om nog sterilisatieprojecten uit te voeren. Een hond die eenmaal van straat is opgepakt om te worden gesteriliseerd, mag niet meer terug worden geplaatst. Waar laat je die dan, moet dat beestje dan zijn leven in een overvol asiel slijten? De overheid leeft de eigen wetten niet na, er wordt niet humaan gedood, de 14 dagen regel wordt niet in acht genomen, en de hondenvangers krijgen politiebescherming, maar de dierenbeschermers kunnen boetes opgelegd krijgen als zij dieren verzorgen. En ze voelen zich onbeschermd door politie en de rechter.

We lazen dit berichtje van de Roemeense dierenredster Brinda Dasha uit Turda:

“I have never dreamt that I am going to live such a nightmare. We have become the nr one enemy of the state! We can’t walk our dogs in the street because there is always a stupid person to attack you. As for the shelter, for the moment we are safe. Normally they can’t force any private shelter to euthanize the dogs are held from private funds. But the stress is so high, some colleague said yesterday that this mass hysteria is going to kill the Romanian rescuers, one by one.”

En dit bericht van Gratiela uit Slatina

“Since the kid was killed, people start to kill dogs with stones in many cities, poison them, hit by cars, this morning I took a dog in the shelter, a man wanted to cut the neck of the dog on the street! People are afraid to go outside with their own dog to have a walk, as they are afraid that to be attacked.”

Op Facebook zijn vreselijke foto’s te zien van gedode honden. Niet humaan gedood, maar op allerlei gruwelijke wijze. Ook zijn er filmpjes van burgers die voor de lol honden doden, bijvoorbeeld door in de nacht de honden met de auto aan te rijden.

Een Roemeense journaliste is gearresteerd omdat ze een aantal honden probeerde te vangen om naar een particulier asiel te brengen buiten Boekarest. De reden voor haar arrestatie is dat alleen de gemeentelijk dienst de bevoegdheid heeft om honden te vangen. Maar ze arresteren geen mensen die de honden net zo goed onbevoegd op straat doden.

Historie

In december 1989 kwam er een einde aan de periode van het twee decennia durende dictatorschap van Ceaușescu. Wat een revolutie vanuit het volk leek, was in feite een staatsgreep. Al snel kwamen de mensen die toen achter de schermen een hoge functie hadden, op hoge plaatsen in een bestel wat naar buiten toe lijkt op een democratie. Als je nu, bijna 25 jaar verder,  gaat stemmen in Roemenië kun je kiezen tussen allerlei incapabele en corrupte lieden.

Het land ging na de staatsgreep in de uitverkoop en dubieuze personen kochten voor weinig geld staatsbedrijven op en konden snel rijk worden. Van het communisme in één klap in het kapitalisme. Op strategische plekken kwamen de nieuwe rijken aan de macht, en voor het gewone volk betekent het dat er een grotere kloof is ontstaan tussen zij die hebben en zij die niets hebben. Ja ze mogen stemmen, ja er zijn luxe shoppingmalls verrezen, maar van de politie ondervinden ze geen bescherming en een rechter is omkoopbaar. Op tv krijgen ze de leugens voorgeschoteld die politici hebben voorgebakken.

Buurland

Buurland Bulgarije heeft een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt. Maar in Bulgarije is men het spuugzat en staat een groep boze burgers al maandenlang dagelijks voor het parlementsgebouw te demonstreren. Nee, ze willen geen nieuwe verkiezingen. Ze willen een mentaliteitsverandering, en een hele andere maatschappelijke structuur, waar politici/politie/rechter/media elkaar niet in een wurggreep houden.

De vraag die rest is: waarom gaan de Roemeense burgers niet net zo de straat op?

De EU

Veel Nederlandse dierenliefhebbers maken opmerking als ‘dit land mag niet bij de EU komen’. Helaas, ze zijn al in 2007 toegetreden tot de EU. En nee, je kunt ze er niet zomaar uitgooien. Alleen toetreding tot Schengen wordt nog tegengehouden, maar Schengen gaat om vrij reizen binnen EU landen en is veel minder belangrijk dan het EU lidmaatschap zelf. En ook gaan er nu stemmen op om niet in 2014 de arbeidsmarkt open te gooien voor Roemenen en Bulgaren.

De EU is vooral voor de economie/handel, en dierenwelzijn staat niet hoog op de agenda. Er zijn in feite op dit moment geen Europese dierenwelzijnswetten waar Roemenië aan kan worden gehouden. De druk op de EU vanuit de burger moet er dus vooral uit bestaan dat die wetten er komen.

Roemeense media

De media hebben een fraai staaltje ‘framing’ afgeleverd. Dit ‘framing’ is een overtuigingstechniek om alleen bepaalde onderdelen te belichten. Rondom het vierjarig jongetje dat door een zwerfhond zou zijn gedood, is een massahysterie gecreëerd, waarbij vakkundig de incompetente regering buiten schot bleef. Ze hadden de afgelopen 10, 20 jaar het probleem allang kunnen oplossen. Maar nee, zowel de honden als de (inter)nationale dierenwelzijnsorganisaties werden de zondebok. Vooral door de zender Antena3. Zo moest bijvoorbeeld de kliniek van Vier Voeters sluiten. Ook wordt er verteld dat er in de Westerse landen geen zwerfdierenprobleem bestaat omdat wij de dieren sneller doden.

Opeens zouden de organisaties die in Roemenië actief zijn geld van de overheid misbruikt hebben. Hoe dan? Niemand vraagt zich dat af. Ze werken met privédonoren.

Een Roemeen, blijkbaar gehersenspoeld door de media, schreef;

“In Romania there is a little something called NGO mafia. They pretend to protect stray dogs but all they do is to take money from the the government and from EU and do nothing. Please do not believe the propaganda that this NGO’s do. All they want is the problem to persist so they can continue to receive funds.”

Carmen Arsene, voorzitter van de Romanian Animal Welfare Federation, schreef er dit over:

“A continuous and intense campaign, full of lies, calumnies, accuses, unimaginable scenarios regarding the animal lovers, especially the NGOs, is undertaken by the televisions, especially by “Antena 3” . The animal welfare NGOs are merely „bastards who steal the state’s money”, which have „turned rich by exploiting the strays problem”, which have „done businesses with the mayors for huge amounts of money”, „impostors, fake animal lovers, only ruled by their own interests”. The loss of credibility towards the NGOs has occurred and thus the people are starting to talk about the NGOs like entities for which the „truth” is only now surfacing. Fake statistics, images with „fearsome” strays, interviews with „terrorized” citizens, have fully occupied the TV broadcasts these days! Fake histories, forged documents are presented to the population!”

Nederlandse media

Gelukkig leven we in Nederland waar de media de zaken van meerdere kanten belichten. Toch?

Het was dan ook een schok om te bemerken dat het Roemeense nieuws klakkeloos werd overgenomen en in Nederland als waarheid werd gepresenteerd. Ook in Duitsland en Engeland hoorden we soortgelijke berichten. Vieze en gevaarlijke straathonden, maar geen woord over de corrupte hondenverdelgingsindustrie, die miljoenen kost, en mede gefinancierd wordt door de EU.

Rosia Montana

In Roemenië gaan in vele plaatsen mensen de straat op. Ze demonstreren soms voor of maar vooral tegen de dodingswet, en ze demonstreren ook tegen de exploitatie van de goudmijn Rosia Montana. Een andere schandvlek op het blazoen van Roemenië, vanwege het gebruik van heel veel gif (cyanide). De hondenhysterie is ook door de overheid en de mediahandig aangegrepen om de kwestie rond Rosia Montana te laten ondersneeuwen.

Oproep

Dog’s Wish roept de Nederlandse media op om zaken beter te belichten. Het gaat hier niet om een paar zielige hondje, het gaat om tienduizenden honden, het gaat hier om corruptie en misbruik van EU fondsen, het gaat om een massahysterie in het land, waarbij mensen elkaar ook te lijf gaan, en waar zoveel onderliggende woede onder zit.

Dog’s Wish is een organisatie die op projectbasis sterilisatie en educatie initiatieven ondersteunt in Roemenië en kent de situatie ter plaatse. Zie ook: www.dogswish.nl.

PiepVandaag.nl is een petitie-actie gestart.

Persbericht Dog’s Wish