Brand door een vastgelopen rem van een varkenstransport heeft vanochtend op de A50 bij Heelsum aan meerdere dieren het leven gekost. Ook moest een aantal varkens afgemaakt worden vanwege ernstige verwondingen.

A50
Varkens dood na brand in transportwagen op A50 | Foto: publiek domein

Door de vastgelopen rem ontstond een flinke oververhitting die even na 7 uur leidde tot de brand nabij Heelsum, gemeente Renkum. Het vuur nam direct het leven van enkele dieren, waarna er ook nog een tiental varkens afgemaakt werd vanwege ernstige verwondingen, zo meldt onder meer De Gelderlander.

Dierenleed op de A50

In de vrachtwagen waren 195 varkens aanwezig, die op de snelweg uitgeladen werden om door een andere veetransportwagen opgehaald te worden, waarna de reis op weg naar hun trieste lot zich alsnog zou voltrekken.
.

.
De ‘reguliere’ media en verkeersinformatiediensten maakten zich vanochtend vooral druk om de vertraging die de brand veroorzaakte. Over het leed van de dieren werd niet gerept, op het noemen van de “zware verwondingen” na. Hun angst en pijnervaring moet echter enorm geweest zijn, wetende dat varkens dieren zijn met een rijk gevoelsleven en grote intelligentie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR