Wie het nodig vindt om vlees te eten doet er goed aan om rekening te houden met de wijze waarop de dieren behandeld zijn alvorens naar de slacht te gaan. Voor varkens geldt dat ze niets liever doen dan in een modderpoel te waden en lekker vrij rond te scharrelen. De door Wakker Dier uitgeschreven jaarlijkse verkiezing van ’s lands Mooiste Modderpoel is dit jaar gewonnen door bioboeren Koen en Melissa uit Hellendoorn.

mooiste modderpoel 2020
De mooiste modderpoel van Nederland vinden we in Hellendoorn | Foto: Wakker Dier

Voor de zestiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier waren de biologische boeren Mark en Henk uit Mariënvelde en Koen en Melissa uit Hellendoorn in de race. Ruim 4.300 mensen brachten hun stem uit. Kenny Oostrik van Wakker Dier:

“Het was een spannende ‘nek-aan-nek race’ en het scheelde erg weinig.”

Winnaars Mooiste Modderpoel trofee

De poel van winnaars Koen en Melissa uit Helledoorn bestaat drie jaar; sinds die tijd hebben ze op deze plek bio-zeugen. De poel loopt af, maar is niet te diep: de varkens kunnen er helemaal doorheen waden. Naast de poel staan vier schuurpalen, elk meer dan een meter diep de grond in, zodat de varkens ze niet omver duwen. Hier kunnen de varkens lekker tegenaan schuren. Als het warm is overnachten de ‘wildkampeerders’ onder de varkens zelfs aan de rand van de poel.

mooiste modderpoel 2020
Foto’s: Wakker Dier

Zwaluwen

Zowel bij Koen en Melissa als bij Mark en Henk maken ook zwaluwen gebruik van de poel. Zwaluwen houden van de modder uit een poel omdat die goed nestmateriaal biedt. Bij Koen en Melissa zijn tegen de stalmuur latjes getimmerd, zodat de nestjes goed blijven hangen. Bij Mark en Henk staan bij de poel ouderwetse telefoonpalen met kabels ertussen, waarop de zwaluwen zich goed thuis voelen.

zwaluwen
Zwaluwen gebruiken modder om hun nest te bouwen | Foto: publiek domein

Modderpoel voorkomt hittestress

Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om af te koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is. Kenny Oostrik:

“Voor miljoenen varkens in de vee-industrie ziet dat afkoelen er heel anders uit. In hun wereld van ijzer en beton zit er voor de zindelijke dieren niets anders op dan door hun eigen poep te rollen, op zoek naar een beetje verkoeling.”

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Met de trofee wil de dierenwelzijnsorganisatie laten zeggen hoe het ook kan. Oostrik:

“De Modderpoel-verkiezing zet boeren die wat extra’s doen voor hun dieren in het zonnetje. De verkiezing toont elk jaar opnieuw hoeveel vreugde zo’n modderpoel oplevert.”

Bron:

Meldpunt voor dieren in de volle zon zonder beschutting


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.