VIER VOETERSVIER VOETERS overweegt juridische stappen en roept EU-Commissie op in te grijpen

Dinsdag heeft het Roemeense parlement ingestemd met een wet die het massaal doden van zwerfhonden mogelijk maakt. Volgend op het besluit maandagavond van de bevoegde commissies van het Roemeense parlement om voor ‘euthanasie’ te stemmen, is de wet dinsdag geaccepteerd door de plenaire vergadering van het parlement met 266 stemmen ‘voor’, 23 stemmen ‘tegen’ en 20 onthoudingen van stemmen.

Protest Boekarest - zwerfhonden
Protest Boekarest

“Dit is het ergste wat er kon gebeuren. De autoriteiten hebben nu toestemming voor massamoord”, zegt Gabriel Paun, campagneleider van VIER VOETERS.

De nieuwe wet staat het doden van zwerfhonden toe na een verblijf van 14 dagen in een asiel – als er niet genoeg ruimte in de asielen is om de honden te houden, voor voedsel of medische zorg.

“Het is niet realistisch dat adoptie plaats zal vinden in zo’n korte termijn van 14 dagen. Bovendien zijn er niet genoeg asielen beschikbaar en niet genoeg voedsel of medicatie voor de honden. Deze wet betekent dus simpelweg een doodstraf voor honderdduizenden zwerfhonden in Roemenië”, aldus Paun.

De internationale dierenwelzijnsorganisatie heeft meer dan 100.000 zwerfhonden gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst in Roemenië over de afgelopen jaren. Deze inspanningen worden erkend en gesteund door het Europese Parlement.

“Het is ongelofelijk dat massaal doden net is goedgekeurd door het parlement van een Europese lidstaat en het zal een verkeerde keuze zijn als de EU-Commissie dit tolereert. We kijken nu naar nationale mogelijkheden voor het bevriezen van deze wet en we roepen de EU-Commissie op om te voorkomen deel te worden van deze misdaad, die de meeste Europese burgers nooit zullen vergeten of vergeven”, concludeert Paun.

Steun het online protest van VIER VOETERS en roep de Roemeense overheid en het parlement op om het massaal doden van zwerfhonden te stoppen: www.four-paws.org/straykilling.

PiepVandaag.nl heeft de actie voor Roemeense straathonden uit 2011 opnieuw geactiveerd en richt nu de pijlen net als Vier Voeters op de Europese Commissie.

Teken en protesteer mee!

Persbericht Vier Voeters