Een gigantisch drama volstrekt zich in Roemenië, maar waarom wordt dit door zo weinig mensen opgepikt? Roemenië is een EU-lidstaat! Op 25 september 2013 is de wet, die het massaal doden van zwerfhonden in Roemenië toestaat, definitief in werking getreden. Hiermee is Roemenië in overtreding, door nationale wetgeving boven Europese wetgeving te stellen inzake dierenwelzijn!

Red card Romania - rode kaart

Ook de aanleiding voor deze wet, een tragisch ongeval met een 4-jarig jongetje, dat zou zijn aangevallen door zwerfhonden is discutabel. Forensisch onderzoek en ook camerabeelden zouden een ander verhaal vertellen.

Het probleem van de tienduizenden straathonden in Roemenië is bekend; daar zijn ook EU-fondsen voor beschikbaar gesteld en hebben organisaties als Vier Voeters actieve hulp geboden door middel van sterilisatieprojecten. Zowel Roemenië als de EU zijn hierbij de fout in gegaan; Roemenië heeft de fondsen niet doeltreffend gebruikt (anders zou het probleem op een goede manier aangepakt zijn) en de EU is net zo goed de fout in gegaan, door geen toezicht in te stellen en te zorgen voor fatsoenlijke begeleiding. De dieren zijn hier nu de dupe van!

De nieuw wet houdt in dat zwerfhonden 14 dagen de kans krijgen voor adoptie. Na deze tijd mogen ze worden geëuthanaseerd. Verschrikkelijk genoeg, maar wat er nu in Roemenië aan de gang is, heeft helemaal niets met die euthanasiewet te maken. Groepen losgeslagen burgers martelen, lynchen, onthoofden en verbranden honden levend en in het openbaar. Voor elke dode hond geldt een premie van €50,- tot € 120,-. Voor het helpen van een hond in nood geldt een fikse boete! Nu worden ook familiehonden en honden in opvang niet ontzien. Een 70-jarige vrouw werd zwaar mishandeld, omdat ze ‘honden heeft’ en Iulian Avasilinei werd zelfs vermoord, toen hij zijn familiehond wilde beschermen tegen een groep lynchers.

Dierenbeschermer Claudiu Dumitriu heeft, dankzij het ophitsen van het volk door een tv-presentator, een doodsbedreiging ontvangen van een voormalige huursoldaat: “I killed many people. You will be the next one to die.”
Truckers, die ’s avonds in de hostels bij elkaar komen, vergelijken hoeveel honden ze die dag hebben platgereden. De straten liggen bezaaid met dode honden meldt Claudia Buthenhoff-Duffy, een journaliste, die verslag deed in Roemenië.

Niet alleen de honden leven in een hel, maar ook hondenbezitters en dierenbeschermers. Vier Voeters, het WSPA en andere organisaties hebben hulp aangeboden. Dierenbeschermers mogen de honden in sommige asiels niet eens meer voedsel brengen, wat dus een langzame, gruwelijke dood betekent. Vier Voeters is de toegang tot asiels, om daar te steriliseren inmiddels ook ontzegd.

Als jij nog tot diegenen behoort, die de berichten en de beelden liever niet wil zien en net als de meesten liever wegkijkt, waardoor deze gruwelijke situatie gewoon kan blijven bestaan, kijk dan eens naar deze video. Geen gruwelijke beelden! Gewoon een meisje, dat ontdekt heeft, dat haar hond, die werd meegenomen, zich in dit asiel bevindt. Maar… Ze mag haar eigen hond er niet uit halen en krijgt geen toegang tot het asiel. Hoe zat het ook alweer met adoptie binnen 14 dagen? Zelfs hondeneigenaren mogen hun eigen hond niet komen ophalen?

Kijk, luister en stel je voor, dat jóúw hond daar zit.

Het probleem van de zwerfhonden aanpakken, Roemenië? Zeker, maar dan niet op deze manier, maar met de geboden hulp van dierenbeschermingsorganisaties!

Doe mee met de internationale protestactie om op 30 september 2013 een rode kaart per post te sturen aan de Roemeense ambassades!

Download de rode kaart, print die uit en stuur deze naar het volgende adres:

Ambassade van Roemenië

Catsheuvel 55

2517 KA  DEN HAAG

Blijf ook vooral de petitie tekenen!

©PiepVandaag.nl Ingezonden brief van Meriam van de Rijdt