Brussel moet de illegale handel in puppy’s en andere huisdieren aanpakken met een verplicht Europees registratiesysteem. Zo’n systeem zou verplicht moeten worden voor alle fokkers in Europa. Daarnaast dient er een huisdierenlijst te komen, met dieren die in Europa als huisdier gehouden mogen worden. ‘Verplichte registratie van huisdieren en een lijst met toegestane huisdieren voorkomen heel veel dierenleed’,  zegt Europarlementariër Anja Hazekamp, die de Europese Commissie oproept om de plannen zo snel mogelijk in te voeren.

puppyhandel aanpakken
Foto: Pixabay

Hazekamp licht het belang van de plannen toe, die vooral bedoeld zijn om misstanden tegen te gaan:

“Door alle huisdieren verplicht te registreren in een Europees systeem, wordt het opsporen van illegale handel in honden, katten en andere dieren gemakkelijker. Ook kunnen weggelopen dieren sneller met hun eigenaar herenigd worden, en zijn daders van mishandeling beter op te sporen. Registratie kan daarnaast illegale doding van dieren, zoals zwerfhonden in Roemenië en galgo’s in Spanje, verminderen. De Europese Commissie kan met deze stappen laten zien dat ze serieus werk maakt van het welzijn van huisdieren.”

Europese positieflijst
De Partij voor de Dieren pleit verder voor een Europese lijst met toegestane huisdieren, ook wel ‘positieflijst‘ genoemd. Anja Hazekamp:

“Het komt veel voor dat mensen exotische huisdieren aanschaffen die absoluut ongeschikt zijn als huisdier. Voorbeelden zijn berberapen, woestijnratten en slangen. Zulke dieren zijn absoluut niet geschikt als huisdier. Niet alleen voelen de dieren zich niet prettig in gevangenschap, ze kunnen ook een gevaar vormen voor de houders van het huisdier. Veel exotische dieren komen in een opvang terecht tegen de tijd dat mensen zich realiseren dat ze niet geschikt zijn als huisdier. Een positieflijst kan zowel dieren als houders een hoop ellende besparen.”

Nederland heeft sinds februari 2015 een positieflijst, maar die is nog lang niet compleet.

Persbericht Eurofractie PvdD