Een 2 jaar oude olifant, Mike, is overleden in het Florida Center for Elephant Conservation. Hij was het jongste kalf in het centrum, wat eigendom is van Amerika’s bekendste circus, Ringling Bros.

Ringling Bros
Foto: Sam Haddock/PETA

De jonge olifant is overleden aan het herpesvirus, wat veel voorkomt bij olifanten in gevangenschap en zeer dodelijk kan zijn. Volgens Ringling Bros. is Mike de eerste olifant in het centrum dat is gestorven aan het virus, maar volgens dierenwelzijnsorganisaties is er een hele waslijst aan sterfgevallen binnen het controversiële centrum.

Trainingskamp
Eind vorig jaar werd bekend dat Ringling Bros. zijn circusolifanten met vervroegd pensioen zou sturen naar het Florida Center for Elephant Conservation. De naam doet vermoeden dat de dieren hier in alle rust van hun oude dag kunnen genieten, maar niets is minder waar. Het centrum heeft jaren gediend als trainingskamp voor olifanten, waar ze slecht werden behandeld. Eind 2015 verschenen er foto’s van olifanten die aan kettingen worden gehouden en mishandeld met olifantenhaken. Verder zullen de olifanten worden gebruikt voor kankeronderzoek. Wat dat precies in zal houden voor de olifanten, is niet bekend gemaakt.

Hieronder een video van PETA die toont hoe olifanten worden behandeld bij Ringling Bros. Na de geboorte wordt het kalf van de moeder afgepakt, en die krijgt niet de gelegenheid om nog bij haar kind te komen:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor