Goed nieuws voor de olifanten van het Amerikaanse circus Ringling Bros. Na jarenlange uitbuiting, mishandeling en onderdrukking  zullen de dieren op 16 mei aanstaande hun circusleven voorgoed vaarwel zeggen.

Ringling Bros - olifanten - vervroegd pensioen
Foto via Ringling Bros

Vorig jaar verklaarde Ringling Bros., dat eerder veelvuldig in het nieuws kwam door de slechte behandeling en gewelddadige manier van trainen van hun Aziatische olifanten, dat hun olifanten binnen drie jaar met pensioen zouden gaan. Gelukkig voor de dieren duurt het geen jaren meer, maar gaan ze met vervroegd pensioen. Als alles gaat zoals gezegd, zullen de olifanten in mei van dit jaar de piste kunnen verruilen voor het reservaat. Een groot aantal van deze circusolifanten, werden ooit in het wild gevangen. Zeker dertig dieren kwamen om tijdens hun verblijf in het Ringling Bros. circus.

Nooit meer de tent in

Ringling Bros. was één van de circussen die, ondanks de groeiende weerstand tegen wilde dieren in het circus, jarenlang bleef volhouden dat er niets mis was met het gebruik van wilde dieren. Maar gelukkig bezweken zelfs zij nu onder de druk van de publieke opinie en dierenwelzijnsorganisaties en besloten hun olifanten de opvang en zorg te geven waar zij al zo lang recht op hebben. De elf olifanten die nog werkzaam zijn bij het reizende gezelschap, zullen in de lente worden overgebracht naar het ‘Florida Center for Elephant Conservation’ waar Ringling ook zijn andere 29 olifanten huisvest. Hopelijk vinden de dieren hier eindelijk rust en vrijheid en kunnen zij samen met hun soortgenoten een prettige oude dag beleven.

Steeds meer weerstand

Gelukkig ontstaat er maatschappelijk steeds meer weerstand tegen het gebruik van wilde dieren in circussen. Het is van het grootste belang dat deze druk wereldwijd blijft bestaan en wordt opgevoerd. Dierenwelzijnsorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit heeft zich in Nederland jarenlang ingezet om dit verbod te realiseren en met succes. In ons land is het vanaf 15 september vorig jaar verboden om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren.

Bron: OneGreenPlanet.org ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema