Er zijn weer dode potvissen aangetroffen bij Texel. Eén dier drijft in zee bij de vuurtoren. Een andere potvis is aangespoeld vlakbij de NIOZ veerboothaven en ligt op een ondiepe strook.

dode potvissen
Potvis met jong | Foto: Gabriel Barathieu/Wikipedia

Volgens een woordvoerder van Ecomare behoren de dieren bij dezelfde groep als de eerder gestrande potvissen. De vijf potvissen die eerder deze week gevonden werden en overleden liggen nog op het strand bij Den Hoorn, aan de andere kant van Texel . De kadavers kunnen nog niet worden weggehaald door het slechte weer.

Kustbewaking
Ook langs de kust van Duitsland zijn dode potvissen aangetroffen, en ook deze zes dieren horen bij dezelfde groep. Er bestaat een reële kans dat er nog maar dieren gaan stranden de komende dagen. Ecomare heeft daarom kustbewaking ingeschakeld om de kust af te speuren naar levende potvissen en ze terug naar zee te begeleiden. Een woordvoerder van Ecomare laat weten meer meldingen te hebben gekregen van mensen die potvissen hebben gesignaleerd:

“Als we potvissen in de buurt van Texel zien, kunnen we ze met helikopterlichten en boten de goede richting opsturen.”

De vijf potvissen die dinsdag zijn aangespoeld op Texel zijn nog niet weggehaald. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat het niet veilig is om de kadavers met dit slechte weer weg te slepen. De hoge golfslag en veel wind zorgen ervoor dat het erg lastig is de dieren van het strand te halen:

”We kunnen nog niet zeggen wanneer het wel veilig genoeg is. We houden het weer in de gaten en plannen aan de hand daarvan een nieuw moment.”

Onderzoek
Donderdag heeft Naturalis onderzoek gedaan naar de potvissen. Een woordvoerder van het museum zegt dat de dieren er op het eerste gezicht gezond uitzagen. De komende dagen doet de Universiteit Utrecht verder onderzoek naar de doodsoorzaak van de potvissen.

Bron ©PiepVandaag.nl