Gisteren heb ik gedemonstreerd in het Vondelpark. Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat het mogelijk is dat er in een EU-land straks 10.000 zwerfhonden op gruwelijke wijze worden afgemaakt.

Sinds president Băsescu van Roemenië afgelopen woensdag zijn handtekening zette onder een wet die het massaal doden van zwerfhonden toestaat zijn de protesten nog heviger losgebarsten. In Roemenië zelf gingen dierenbeschermers nog diezelfde dag de straat op. Hier in Nederland werd gisteren door Vier Voeters een demonstratie georganiseerd en tegelijkertijd gingen in Wenen en Hamburg dierenbeschermers de straat op.

Vondelpark

Vandaag wordt gedemonstreerd voor de Roemeense ambassade in Den Haag.

Ik mocht als eerste mijn handtekening zetten wat op zich een eer is natuurlijk als het niet zo’n trieste reden had gehad…

Vondelpark

Wel echt weer bijzonder hoeveel mensen de moeite nemen om vaak met hond en spandoek naar Amsterdam te komen om hun stem te laten horen. Zo waren er mensen speciaal voor deze demonstratie uit Zuid-Limburg afgereisd en zelfs iemand uit Leuven, België.

Vondelpark
Afgereisd uit Zuid-Limburg om mee te protesteren

Wat dat aangaat had ik het makkelijker, samen met mijn lieve, trouwe Wolf gewoon op de fiets naar het Vondelpark. Ik moet zeggen dat als ik naar haar kijk ik wel echt een steek in mijn hart voel bij de gedachte wat haar soortgenoten te wachten staat in Roemenië.

Wolfje
Wolfje 

Het kent de nodige symboliek dat de demonstratie juist in het Vondelpark werd gehouden. Tot 1953 was het park namelijk in handen van een vereniging die uiteindelijk het onderhoud niet langer kon betalen. Het park is toen overgedragen aan de gemeente Amsterdam onder de voorwaarde dat  honden los mogen blijven lopen. Een zeer hondvriendelijke omgeving dus.

Vondelpark Vondelpark Vondelpark

Hondvriendelijk is Roemenië geenszins, zeker nu niet!

Mensen vragen mij of het nog wel zin heeft om actie te blijven voeren. Het antwoord is volmondig JA!  Juist nu moeten we blijven laten horen dat we het absoluut niet eens zijn met deze barbaarse gang van zaken. En we moeten de Roemeense dierenbeschermers bijstaan en laten voelen dat ze niet alleen zijn in hun strijd.

De enige manier om de zwerfhondenproblematiek op te lossen is door castratie -en sterilisatieprojecten. Eenzelfde hoeveelheid honden die je wegvangt en dood, komt weer terug. De populatie zal eerder groeien dan afnemen. Daarbij is het belangrijk dieren te registreren en vooral ook eigenaren die hun dieren de straat op gooien streng te bestraffen.

Je kunt onze actie nog steeds ondersteunen door hier te tekenen:

https://www.animalstoday.nl/roemeense-straathonden-ten-dode-opgeschreven/

Vier Voeters is ook een adoptieprogramma begonnen. Steeds meer Roemenen blijken bereid een zwerfhond op te nemen. Vier Voeters onderzoekt, castreert en chipt deze honden gratis voor de nieuwe eigenaar. Geweldig initiatief toch!

De organisatie vestigt de hoop nu op burgemeesters. Zij kunnen nog besluiten geld beschikbaar te stellen voor de opvang van de zwerfdieren en het adoptieprogramma te ondersteunen.

Bedankt Vier Voeters voor het organiseren van deze bijeenkomst en het mooie werk dat jullie in onder andere Roemenië doen, bedankt alle mensen die in het Vondelpark waren en bedankt Menno Herstel voor de mooie foto’s!

Hier een impressie
[SlideDeck2 id=24787]