Leeuwenexperts zeggen dat leeuwen tot bedreigde diersoorten horen. Grote schietgrage instanties, waaronder de National Rifle Association (NRA), beweren dat dit niet zo is. Op een conventie van de NRA werd afgelopen mei volop reclame gemaakt voor het jagen op leeuwen. BuzzFeed-redacteur Matt Stopera zag hoe hier een heel gangpad aan besteed werd op de conventie.

Reclame voor trofeejacht
Reclame voor trofeejacht op conventie NRA | Foto: Matt Stopera via Buzzefeed

Volgens Stopera hingen er verschillende hokjes vol met foto’s van onder andere dode leeuwen, zebra’s en olifanten. Iedere organisatie beweerde de beste jachtorganisatie te zijn met de beste en mooiste excursies. Ook beweerde een organisatie trots de grootste luipaarden van heel Afrika dood te schieten. Een andere organisatie was ‘echt de beste olifantenjager’. Eén van de organisaties had ook een ‘leuke’ aanbieding: 10 dode dieren in 10 dagen. Hiernaast waren er fotoalbums te bekijken van jachten. Het jagen en doodmaken van een leeuw was een populaire activiteit die veel aangeprezen werd.

Zes maanden nadat Stopera deze conventie bezocht, plaatste Melissa Bachman, een tv-presentator die veel jachtprogramma’s presenteert, een foto op Facebook waar ze met een dode leeuw en een jachtgeweer staat.

Leeuwen staan bovenaan de voedselkring. In oktober bracht Stopera drie dagen door met leeuwenexperts Beverly en Dereck Joubert in Botswana. Zij bestuderen leeuwen al meer dan dertig jaar. Botswana is één van de twee landen in Afrika waar trofeejacht illegaal is, waarbij de officiële wetgeving per januari 2014 in werking treedt. De overgebleven jachtresorts worden inmiddels geveild en worden hopelijk omgevormd voor bijvoorbeeld ecotoerisme.

Jagers jagen vooral op mannetjesleeuwen. De Jouberts beweren dat dit één van de grootste problemen is. Als een mannetjesleeuw gedood wordt komen er andere mannetjesleeuwen het territorium van dat mannetje binnen en doodt alle welpen daar. Dit betekent dat er ongeveer dertig welpen per keer vermoord kunnen worden door de dood van één leeuw.

In de laatste 75 jaar zou de leeuwenpopulatie in Afrika alleen al, zijn gedaald met 90%.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser