Botswana zal per januari 2014 commerciële jacht gaan verbieden. Aanleiding voor de beslissing is grote bezorgdheid over de scherpe daling van de populaties van verschillende wilde diersoorten die het land nu (nog) rijk is.

Olifanten in Botswana
Foto: philipmak via Compfight cc

De minister van Environment, Wildlife en Tourism, Tshekedi Khama II: “De commerciële jacht en trofeejacht op wilde dieren is niet langer te verenigen met ons voornemen de lokale fauna te beschermen.”

Om een voorbeeld te geven, ongeveer een derde van alle olifanten ter wereld leeft in Botswana. Recente tellingen gaan uit van zo’n 130.000 exemplaren. Het voortbestaan van de olifant staat zwaar onder druk, vooral door stroperij, maar natuurlijk ook door commerciële (gecontroleerde) jacht.

De beslissing om de commerciële jacht te verbieden is zeker niet zonder controverse. De inheemse bevolking, in het bijzonder de San of Bosjesmannen, is om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud afhankelijk van de jacht. Het ministerie heeft daartoe al toegezegd traditionele jacht van de inheemse volkeren toe te staan in specifieke gebieden.

En natuurlijk wordt er met de verkopen van jachtlicenties aan rijke jagers uit Westen door een kleine groep grof geld verdiend. Zij zien de geldkraan van hun lucratieve business dicht gedraaid worden en dat valt nooit in goede aarde. Het ministerie wuift door hen geclaimde eventuele schade aan de toeristische industrie weg, aangezien de jacht daar maar een fractie verschil in maakt.

Aan de andere kant wordt de aankondiging van het jachtverbod toegejuicht door dierenbeschermingsorganisaties.

Adrian Hiel, woordvoerder van het IFAW: “Het ideale scenario zou zijn dat dit hetzelfde effect zal hebben als het verbod op de walvisjacht twintig jaar geleden.”

Bron: BBC ©PiepVandaag.nl