Zijn er in Nederland wilde katten? Dat is de vraag die ARK Natuurontwikkeling graag beantwoord wil zien. Daarom start de natuurorganisatie dit jaar met een onderzoek.

wilde kat
Wilde kat | Foto via Wikimedia Commons

Zuid-Limburg is de meest aanneembare streek waar het dier zich zal willen vestigen. In de buurt van het zogenaamde Drielandenpunt zijn aan weerszijden van de grens tientallen cameravallen geplaatst. Om de dieren te lokken worden er hapjes met olie van sardientjes en pindakaas neergelegd.

In de winter van 2010-2011 is een zelfde onderzoek gedaan met steun van de Europese Unie en de provincie Limburg. Het doel van het onderzoek was toen niet alleen naar sporen van wilde katten te zoeken, maar ook van lynxen en boommarters. Alleen van de laatste twee diersoorten werden uiteindelijk sporen aangetroffen.

Begin mei werd in Limburg een wilde kat gesignaleerd. Om de kat te beschermen wilde Natuurmonumenten destijds niet bekend maken waar het dier was gezien.

De Europese wilde kat lijkt op een zeer forse cyperse huiskat. Het beschermde dier is al heel lang uit Nederland verdwenen. Het is bekend dat er weer een groeiende populatie wilde katten in de Duitse Eifel zit en er zou ook een groep ontstaan in de Belgische Ardennen.

Al in de eerste eeuw na Christus verdween de wilde kat (Felis Silvestris) niet alleen uit Nederland maar uit heel Europa. De oorzaken waren ontbossing en klimaatverandering. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het dier af en toe weer gezien in Europa. maar nooit eerder in Nederland. In de Ardennen, Vogezen, Eifel en Jura hebben zich inmiddels wilde katten gevestigd en van daaruit lijken ze nu ook Nederland te vinden net als de wolf en de lynx.

Bron ©PiepVandaag.nl