Zon, zee, strand en… zwemmen met dolfijnen. Voor veel toeristen is deze activiteit er eentje die niet op het bucketlist kan ontbreken. Om aan deze enorme vraag te voldoen, wordt zwemmen met dolfijnen wereldwijd aangeboden aan toeristen, ondanks de duistere kant van deze populaire activiteit.

zwemmen met dolfijnen
Foto: publiek domein

Zwemmen met dolfijnen kan wereldwijd worden gedaan, maar is vooral erg populair in het Caribisch gebied. Onder zwemmen met dolfijnen valt naast het zwemmen met een (of meerdere) dolfijnen ook gefotografeerd worden met een dolfijn, door het water getrokken worden door de vin van een dolfijn, door een dolfijn geknuffeld worden of voortgeduwd worden door de bek van een dolfijn. Het merendeel van de dolfijnen die voor deze activiteiten worden ingezet, leeft in kleine bassins bij hotels.

Zwemmen met dolfijnen klinkt voor veel toeristen onschuldig, maar achter deze activiteiten schuilt een zeer duistere kant. Wij behandelden de vijf meest gehoorde mythes.

1 – Dolfijnen vinden de interactie met mensen leuk

Vaak zien mensen dolfijnen als vrolijke, nieuwsgierige en speelse dieren. Want die glimlach betekent toch dat ze genieten van interactie met mensen? En ze komen immers toch ook naar boten toe om mee te zwemmen? Dolfijnen zijn zeker speelse en nieuwsgierige dieren, maar dit betekent niet dat ze de gedwongen dagelijkse interactie met toeristen leuk vinden. Spelen willen ze met soortgenoten en hun familieleden waarmee ze leven in het wild. In gevangenschap hebben ze deze mogelijkheid niet. Families worden uit elkaar gerukt, ze worden veelal in ondiepe bassins gehouden en gedwongen op een klein oppervlak te leven. En die zogenaamde glimlach? Dat is hun gezichtsuitdrukking en die heeft niks te maken met hoe gelukkig de dieren zijn. In werkelijkheid leven dolfijnen in gevangenschap een bestaan van verveling, angst en stress.

zwemmen met dolfijnen
Foto: publiek domein

2 – Interactie met dolfijnen is veilig

Omdat dolfijnen worden gezien als lieve dieren denken mensen vaak onterecht dat het veilig is om dicht bij dolfijnen te zijn. Maar dolfijnen zijn wilde dieren. Dit betekent dat het gedrag van dolfijnen onvoorspelbaar blijft. Dolfijnen dwingen tot interactie met mensen terwijl ze hier geen zin in hebben leidt tot gevaarlijke situaties. De stress die ontstaat door gedwongen interactie kan niet alleen ziekte en de dood van dolfijnen tot gevolg hebben. Het draagt ook bij aan agressief gedrag. Er zijn vele incidenten bekend van dolfijnen die mensen verwonden, naar beneden het water in trokken of agressief seksueel gedrag vertoonden. Daarnaast kunnen dolfijnen bacteriën, virussen en parasieten hebben die overdraagbaar zijn op mensen.

De interactie met dolfijnen is ook voor de dieren niet zonder risico. Andersom kunnen mensen namelijk ook virussen en bacteriën overdragen op de dieren. Veel dolfijnen krijgen zweren en wondjes door de continue aanraking door mensen. Daarnaast hebben toeristen allerlei verzorgingsproducten, zoals anti-insectenmiddelen op hun handen, die op de huid van het dier terechtkomen. Deze voor de dieren giftige producten kunnen heel schadelijk zijn.

Niet alleen verzorgingsproducten zijn schadelijk voor de huid van dolfijnen. Hetzelfde geldt voor het chloor waarmee de bassins van de dieren zijn gevuld. Dit tast de huid aan en uiteindelijk kunnen de dieren er zelfs blind door worden.

zwemmen met dolfijnen
Foto: publiek domein

3 – Ze zijn in gevangenschap geboren en dit leven gewend

Helaas blijken dolfijnen die worden ingezet voor zwemmen met dolfijnen-activiteiten vaak niet in gevangenschap te zijn geboren. Deze dieren worden uit het wild gevangen tijdens de wrede jaarlijkse dolfijnenjacht in Taiji. Hier worden groepen dolfijnen een baai in gejaagd. De ‘mooiste’ en ‘beste’ dolfijnen  worden verkocht, terwijl de andere dolfijnen wreed worden afgeslacht.

Daarnaast blijven dolfijnen wilde dieren met natuurlijke instincten. Ze willen hun natuurlijke gedrag vertonen, want inhoudt: sociale interactie met soortgenoten, communiceren met elkaar via sonar, jagen, kilometers per dag zwemmen en gewoonweg genieten van een leven in het wild. Dit natuurlijke gedrag kunnen de dieren in gevangenschap niet vertonen. Ze worden bij hun familie weggerukt, met vreemde soortgenoten in veel te kleine ruimtes gestopt, waar ze niet kunnen jagen, niet kunnen spelen en niet met andere dolfijnengroepen kunnen communiceren via sonar. Dit leidt tot frustratie, stress en verveling.

zwemmen met dolfijnen
Foto: publiek domein

4 – Dolfijnen zijn veiliger in gevangenschap

Dolfijnen hebben toch niet meer voldoende voedsel in het wild nu alle oceanen worden leeggevist? En is het met alle boten en al het olie boren niet heel onveilig voor ze in oceanen? Het zijn argumenten die vaak worden gehoord. Maar de werkelijkheid is dat deze dieren enkel gelukkig zijn met een leven in het wild. In gevangenschap hebben ze geen ruimte, leven ze in ondiepe badjes en worden families uit elkaar gehaald.

zwemmen met dolfijnen
Foto: Josh Grenier/flickr

5 – Zwemmen met dolfijnen helpt het leven van kinderen met een beperking verbeteren

Zwemmen met dolfijnen wordt geregeld als therapie ingezet voor kinderen met een beperking, mensen met psychische problemen, psychose of stress-gerelateerde aandoeningen. Een ontmoeting met een dolfijn is zo’n bijzondere ervaring dat er wordt geclaimd dat het een helende werking zou hebben. Desondanks is het nooit bewezen dat bijvoorbeeld kinderen met een beperking profijt hebben van een eenmalige ontmoeting met een dolfijn in gevangenschap.

Virtueel
The Dolphin Swim Club, een non-profit organisatie uit Friesland, heeft een prachtig én bewezen alternatief gevonden voor zwemmen met dolfijnen als therapie: Virtual Reality Dolphin Therapy. Op meerdere universiteiten wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de inzet van het bekijken van 360-graden-video’s van dolfijnen door middel van een speciale bril. En de resultaten zijn zeer lovend. Enkele tientallen zorginstellingen maken inmiddels al gebruik van virtual reality en dit aantal groeit sterk.

Hopelijk wordt virtueel zwemmen met dolfijnen binnenkort voor iedereen beschikbaar, zodat er geen dolfijnen meer hoeven te lijden in gevangenschap. Wil je in de tussentijd toch een bijzondere ervaring met dolfijnen? Ga dan op vakantie met een verantwoorde en diervriendelijke tour dolfijnen spotten.

Bronnen: Blog AFD.org, UK Whales, Justin plus Lauren, The Dodo, Humane Society, The Dolphin Swim Club, NRC ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen