Begin 2017 luidde The Donkey Sanctuary de noodklok over ezelstroperij: ezels worden wereldwijd massaal afgeslacht. De organisatie deed onderzoek naar de oorzaak en kwam met verontrustend nieuws. De meeste ezels worden afgemaakt vanwege hun huid, omdat deze een soort gel bevat die onmisbaar zou zijn voor de productie van een Chinees ‘medicijn’, ejiao. Hierdoor is de handel in ezelhuiden de afgelopen jaren dramatisch gestegen. Sommige deskundigen vrezen voor een toenemende behoefte aan tien miljoen ezelhuiden per jaar, vooral in China. Dit is niet alleen desastreus voor de ezelpopulatie, maar ook voor met name mensen in arme landen die hier de sociale, culturele en economische gevolgen van ondervinden. ‘Een vrouw zonder ezel is zelf een ezel,’ luidt een Ethiopisch spreekwoord.

ezelstroperij
Foto: Pixabay

De Keniaanse Anthony Maupe Wanyama had zijn ezel Carlos  al vier jaar. Hij was dol op het dier. Samen bezorgden ze water in blauwe plastic jerrycans. De twee waren een begrip in hun woonplaats, zozeer dat Anthony’s bijnaam Carlos is. Anthony vertelt terwijl de tranen over zijn wangen rollen:

“Op een ochtend werd ik wakker en ontdekte dat Carlos was verdwenen. Ik ging op zoek naar hem en trof hem dood aan. Hij was gevild.”

Anthony huurt nu een ezel om zijn kar met jerrycans te trekken, maar hij moet de eigenaar de helft van zijn dagopbrengst betalen. Op een goede dag verdient Anthony drie of vier dollar:

“Mijn gezin rekent op me, maar ik houd niet genoeg geld over. De huur kan ik niet meer betalen en het schoolgeld van mijn kinderen ook niet.”

Een nieuwe ezel kan Anthony zich niet veroorloven. Op zijn kar staat nog steeds de naam Carlos geschreven.

ezelstroperij
Foto: Pixabay

Afrika als nieuw exportgebied
De situatie van Anthony is exemplarisch voor mensen in arme landen. Daar zijn ezels van grote betekenis voor de bevolking. De dieren bewerken het land, vervoeren producten en zijn een belangrijk transportmiddel voor ouderen en vrouwen met kinderen. Veel mensen in Afrika zijn echt afhankelijk van hun ezel en radeloos als hun dier iets overkomt, schetst The Donkey Sanctuary in het onderzoeksrapport. Daarom is de toenemende vraag naar ejiao ook een bedreiging voor arme mensen, met name in Afrika.

ezels
Ejiao als ruw product | Foto: Deadkid dk/Wikimedia

Ezelhuidlijm
Ejiao is een traditioneel Chinees ‘medicijn’. Het wordt ook wel ‘colla corii asini’ genoemd, oftewel: ezelhuidlijm. Hoofbestanddeel van het product is namelijk de gelei-achtige substantie in de huid van ezels. Dat is het bindmiddel voor allerlei kruiden en andere ingrediënten en maakt ejiao tot wat het is. Het product is als pil, reep en drankje verkrijgbaar. Ejiao zou het libido van mannen en de vruchtbaarheid van vrouwen bevorderen, werken tegen veroudering en de bijwerkingen van radio- en chemotherapie bij kanker kunnen bestrijden. Nu het middel voor de Chinese middenklasse betaalbaar is geworden, is de vraag ernaar explosief gestegen. Ook wordt er steeds meer reclame voor het product gemaakt. Fabrikanten kunnen de vraag nauwelijks meer aan. Het gevolg is dat er alleen maar meer ezels gestroopt worden, alleen voor hun huid.

ezelstroperij
Foto: Pixabay

In China is het aantal ezels al sterk afgenomen. Doordat ezels niet erg vruchtbaar zijn, levert fokken niet genoeg nieuwe dieren op. China zoekt daarom naar andere mogelijkheden om aan ezelhuiden te komen. In Afrika leven de meeste ezels en aangezien de landen onder de Sahara de grootste handelspartners van China zijn, worden de dieren hier het slachtoffer. In al deze landen neemt het aantal geslachte ezels explosief toe.

Duizenden geraamtes
De ezels worden met honderden en soms duizenden tegelijk gedood en gevild. Hun huiden worden zo snel mogelijk naar China verscheept en naar reusachtige ejiao-fabrieken getransporteerd, zegt The Donkey Sanctuary. Om aan de vraag te voldoen, zijn in Kenia drie ezelslachthuizen geopend. In elk abattoir worden dagelijks ongeveer 150 ezels vermoord en direct verwerkt voor de export. Dat gaat allemaal niet bepaald zachtzinnig. In een interview met BBC rept The Donkey Sanctuary over ezels die worden uitgehongerd of doodgeknuppeld.

Ook de dierenbeschermers in Zuid-Afrika slaan alarm. In een artikel van NRC beschrijft een medewerker van de Zuid-Afrikaanse dierenbescherming wat ze tijdens haar werk tegenkomt:

“Duizenden geraamtes van dieren waarvan de huiden zijn afgestroopt, terwijl de dieren nog in leven waren, stapels van gepekelde en gevouwen ezelhuiden, klaar voor de export naar China.”

Op de plaats delict treft de organisatie vaak dezelfde wapens aan waarmee de ezels worden gedood: hamers, bijlen en zagen. Op het internet staan al video’s van Zuid-Afrikaanse tieners die met een ferme klap een ezel tegen de grond slaan.

ezelstroperij
Foto: Pixabay

Exportverbod
The Donkey Sanctuary oefent internationaal druk uit om de ezelexport naar China te verbieden. Dat heeft gelukkig al effect: in Afrika hebben Niger, Burkina Faso, Senegal, Mali, Oeganda, Tanzania en Botswana een handelsverbod met China uitgevaardigd. Ook Pakistan heeft de handel verboden. Helaas gaan de slachtpartijen in andere landen gewoon door, vaak illegaal. The Donkey Sanctuary maakt in het onderzoeksrapport onder meer melding van 250 ruw gevilde ezels in Egypte, 70 uitgemergelde ezels in Bloemfontein (Zuid-Afrika) en de oprichting van twee enorme ezelslachterijen in Ethiopië, dat met 7,4 miljoen ezels het grootste ezelland in Afrika is. De slachtfabrieken zijn in Chinees bezit.

ezelstroperij
Foto: Pixabay

Schuilplekken voor Masai-ezels
Boerengemeenschappen in Tanzania vragen The Donkey Sanctuary al om hulp bij de bescherming van hun ezels. Tanzania werd in november 2016 opgeschrikt door de slachting van 24 ezels in een afgelegen gebied, zo schrijft The Daily Mail. De ezels waren vergiftigd en gevild achtergelaten. Alle dieren behoorden toe aan Masai-boeren, die voor hun dagelijks voortbestaan afhankelijk zijn van de ezels. Johnson Lyimo, directeur en oprichter van de Meru Animal Welfare Organization (MAWO) in Arusha, Tanzania:

“Daarom verkopen ze hun dieren niet aan het slachthuis, ook niet nu ze veel geld opleveren. Voor deze gemeenschappen betekenen de ezels alles, in het bijzonder voor vrouwen. De ezels zijn hun transportmiddel. Zonder de dieren moeten ze kilometers lopen om bij de markt te komen. Kinderen kunnen niet naar school, omdat ze ver moeten lopen om water te halen voor hun ouders. Een Ethiopisch spreekwoord luidt dan ook: ‘Een vrouw zonder ezel is zelf een ezel’.”

Met behulp van The Donkey Sanctuary heeft MAWO tien gemeenschappelijke schuilplekken gebouwd waar de Masai hun dieren ’s nachts veilig kunnen onderbrengen. Johnson Lyimo:

“Dit is heel belangrijk voor de lokale gemeenschap. Nieuwe ezels kunnen ze zich niet veroorloven, omdat de Chinese handelsmarkt de prijzen enorm heeft opgedreven.”

ezelstroperij
Foto: Pixabay

Discriminatie
In Zuid-Afrika levert een ezelhuid nu twintig keer zoveel op (4.000 rand), als de aankoop van een ezel kost op het platteland (200 rand), volgens NRC. Een ander gevolg van de handel in ezelhuiden is de uitbarsting van haat en geweldsoproepen in Zuid-Afrika tegen de Chinese gemeenschap. Erwin Pon, een vierde generatie Chinese immigrant in Zuid-Afrika en voorzitter van The Chinese Association Gauteng in Zuid-Afrika:

“Ze roepen op onze kinderen ook levend te scalperen, zodat hun huiden als medicijnen kunnen worden gebruikt.”

In een mediaverklaring veroordeelt de organisatie de ezelslachting. Daarnaast spreekt ze de zorg uit over de golf van racisme en haat die alle Chinezen sindsdien overspoelt. De behoefte aan het ‘wondermedicijn’ ejiao bedreigt niet alleen dieren, maar ook de mensen.

ezelstroperij
Foto: Pixabay

Help The Donkey Sanctuary met een donatie
The Donkey Sanctuary voert een wereldwijde lobby om het stropen van ezels te stoppen. Regeringen worden opgeroepen om:

  • De handel in ezelhuiden in hun land direct te beëindigen: stop het stropen.
  • Het doden van ezels voor hun huid te verbieden.
  • Samen met ons hun bevolking bewust te maken van de negatieve gevolgen van de huidhandel voor mens en dier.
  • Samen met ons hun gemeenschappen te beschermen tegen de (il)legale ezelhandel.

Deze lobby kost veel geld, dus iedere donatie is welkom. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Bronnen: The Donkey Sanctuary, BBC, The Daily MailMeru Animal Welfare Organization, NRCThe Chinese Association Gauteng ©AnimalsToday.nl Margreet van Litsenburg