Voor onwetende toeristen is het niet meer dan een leuk fotomoment, maar voor de wilde dieren die gedwongen worden om voor selfies te poseren in het Indonesische olifantenkamp True Bali Experience betekent het een leven van kwelling. Zoals voor de twee Maleise beren Ajib en Marsha.

Maleise beren
Ajib moet gedwongen op schoot bij een toeriste | Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

De Maleise beren (ook honingberen genoemd) Ajib en Marsha slijten hun leven als ‘foto-beren’. Zij brengen hun dagen door met het ‘ontvangen’ van toeristen. Ajib is waarschijnlijk als jonge beer uit de wildernis gehaald. Ze is inmiddels 12 jaar oud en wordt al zeker 10 jaar van haar leven misbruikt om toeristen te vermaken voor een fotomoment. Haar jong Marsha, nu 3 maanden oud, ondergaat inmiddels hetzelfde lot.

Gevangenis
Voor de toeristen lijkt hun behuizing misschien groen en groot, maar wanneer de beren niet hoeven te werken zitten ze vast in een kleine, donkere, betonnen cel. En er is nog een derde onzichtbare beer die in deze gevangenis leeft. Van dit dier is de naam niet bekend.

Bekijk hieronder wat Ajib en Marsha iedere dag weer moeten verduren:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Petitie
Animals Asia, in samenwerking met de Scorpion Foundation en Change for Animals Foundation, is een petitie gestart om een einde te maken aan deze kwelling voor Ajib, Marsha en de derde onbekende beer, evenals voor alle andere dieren die in True Bali Experience misbruikt worden ter vermaak van de bezoekers, want er worden ook olifantenritjes aangeboden. Verder biedt Animals Asia hulp aan om het verblijf van de drie beren fors uit te breiden, waardoor ze altijd naar buiten kunnen om met elkaar te spelen, gaten te graven en beer te zijn.

Dieren horen niet te dienen niet als vermaak voor mensen. Teken daarom de petitie om een einde te maken aan het trieste lot van de beren in True Bali Experience. En natuurlijk iedere andere petitie tegen dit soort praktijken, waar ook ter wereld.

Bron: Animals Asia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel