David en Esme vertroetelen elkaar, volgen elkaar overal en hij beschermt haar. Hij is een Anatolische herdershond en zij is een neushoornkalfje.

neushoornkalfje
Esme en David | Foto: HESC/Facebook

Het duo is onafscheidelijk geworden sinds de uitgedroogde Esme werd binnengebracht bij het Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Limpopo, Zuid-Afrika. Lente Roode, oprichter van het centrum:

“De hond en het neushoornkalfje, dat naar schatting een maand oud is, hebben heel snel een goede band ontwikkeld.”

Zoektocht
Neushoornkalfje Esme was gelukkig geen slachtoffer van stroperij, maar ze moest wel onmiddellijk gered worden van een situatie die zonder menselijke tussenkomt verschrikkelijk had kunnen worden:

“Een wildboerderij nam contact met ons op, nadat ze hadden gemerkt dat het kalfje niet in gewicht toenam maar juist gewicht verloor, terwijl ze nog zoog bij haar moeder. Ons team reed naar de boerderij toe en na aankomst begon de zoektocht naar moeder en baby. Dit was een behoorlijke uitdaging omdat de neushoorns in de rimboe verdwenen waren, maar na uren zoeken in de middagzon kwamen ze tevoorschijn.”

Revalideren
Het neushoornkalfje werd naar het centrum gebracht om te revalideren. Hond David werd voorgesteld aan Esme om haar gezelschap te houden en haar te beschermen. De Anatolische herdershond is een ras dat al duizenden jaren door Turkse herders wordt gebruikt als eerste verdediging tegen roofdieren:

“Het zijn onafhankelijke denkers die weinig leiding nodig hebben om hun werk te doen. We doen alles wat we kunnen hier om de veiligheid van onze neushoorn te garanderen.”

Sinds de twee aan elkaar voorgesteld zijn, brengen ze elk moment samen door:

“Esme volgt David overal wanneer ze uit hun verblijf worden gelaten. Ze vinden het allemaal lekker om in de zon te zijn. We zijn blij dat Esme het zo goed doet en we vinden het fijn dat we deze kleine kunnen helpen.”

Bronnen: Times Live, HESC/Facebook ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen