Spaanse regering wil stierenvechten op de Balearen doordrukken

De Spaanse regering heeft beroep aangetekend bij het Spaanse Constitutionele Hof vanwege het einde van traditionele stierengevechten op de eilandengroep de Balearen. Sinds 11 augustus is het in deze deelstaat verboden om tijdens stierengevechten stieren te doden én te verwonden. De deelstaatregering nam in juli 2017 een nieuwe wet aan om de traditionele stierengevechten aan banden te leggen, dankzij een campagne waar CAS International, samen met lokale organisaties, aan gewerkt heeft.

Stierenvechten

Spaanse regering wil stierenvechten op de Balearen doordrukken | Foto: robnunn via Compfight cc

De Spaanse regering had drie maanden de tijd om in beroep te gaan, en dit deden ze één dag voor de termijn afliep. Volgens de Spaanse regering beschikken de deelstaten niet over de bevoegdheid om het stierenvechten aan banden te leggen. Het stierenvechten werd in 2013 tot cultureel erfgoed verklaard. Als de rechters beslissen om deze zaak te behandelen, zal de nieuwe wetgeving op de Balearen automatisch stilgelegd worden.

Marius Kolff, directeur van CAS International, over het besluit van de Spaanse regering:

“Opnieuw besluit de Spaanse regering op krampachtige wijze een deelstaat terug te fluiten en een barbaars feest in stand te houden. Stierenvechten zijn niet meer van deze tijd. Het Tribunaal in Madrid heeft het verbod in Catalonië ongeldig verklaard en te verwachten is dat ze dit opnieuw met de Balearen zullen doen. In Catalonië en op de Balearen wil 90% van de parlementsleden, als echte vertegenwoordigers van het volk, het stierenvechten afschaffen. Het Tribunaal, dat beheerst wordt door PP-leden (conservatieve partij Partido Popular), houdt zich maar vast aan een verleden dat door het publiek helemaal niet meer wordt gedeeld. Is het gek dat moderne deelstaten zich willen afscheiden van de overheersing door Madrid, een overheersing die welhaast koloniale neigingen vertoont.”

Mallorca Sense Sang
Doordat het Constitutionele Hof in 2016 besloot dat deelstaten het stierenvechten niet meer mogen verbieden, was een andere strategie noodzakelijk: het verbieden van verschillende elementen van het stierenvechten. Met 33 stemmen voor, 19 tegen en 2 onthoudingen werd in juli 2017 een wetsvoorstel aangenomen dat het doden of verwonden van de stier verbood. De aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten werd ook verboden. Verder zouden de stierenvechters en de stieren onderworpen worden aan een dopingtest. Ook werd de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren zouden afkomstig moeten zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.

De afgelopen drie jaar werkte CAS International intensief aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens de ze campagne. De campagne kon rekenen op een brede steun vanuit de bevolking op de Balearen.

Persbericht CAS International

 

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. marjolein zegt:

  Idd wordt ‘Madrid’ als koloniaal beschouwd. Niet zo gek als je je verdiept in de grondwet, die nog tijdens Franco tot stand kwam en gefundeerd is op het behouden van bestaande belangen (misdaden tegen de menselijkheid mogen niet worden vervolgd, wie zich verrijkt heeft mag alles houden, geen verbod op franquistische/fascistische uitingen). Daarbij totaal corrupt, ondoorzichtig kiessysteem.
  Idd niet zo gek dat autonome gebieden hun eigen weg willen gaan. Wetgeving voor mens en dier gaat allemaal mee in het geheel.

 2. Wat een rot land is dat Spanje eigenlijk.
  Al dat stierenvechten en op afschuwelijke manieren met honden omgaan.
  “Deelstaten hebben niet het recht om te stoppen met stieren op gruwelijke manier uit te buiten, te mishandelen, te sarren , te treiteren, uit te putten, afschuwelijk zwaar te verwonden en te vermoorden”…
  Huh??
  Dus ze hebben volgens de Spaanse regering blijkbaar niet het recht om dieren te beschermen maar wel de plicht om toe te staan dat al deze barbaarse afschuwelijke zaken permanent plaatsvinden?
  Dat is toch echt de omgekeerde wereld.
  Eigenlijk zouden alle toeristen het land moeten mijden, dan scheelt dat Spanje enorm veel inkomsten en is het probleem zo opgelost.

 3. Afschaffen die regeringen, ook hier in Nederland bestaat voor het grootste deel de ministers uit kruipers voor multinationals en rijke jagers kliek.
  Laat mensen uit de provencie zelf maar beslissen wat ze in hun provencie wel en niet willen.
  Je ziet steeds maar weer dat een regering niet naar het volk luisterd.