Aan een omstreden jachtovereenkomst tussen Tanzania en de koninklijke familie van Dubai, die 25 jaar duurde, is een einde gekomen. De nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Hamisi Kigwangalla, heeft deze beslissing genomen. Ook laat hij onderzoek doen naar pogingen tot omkoping van hemzelf en zijn voorgangers.

koninklijke familie
Geen jacht meer in Tanzania voor koninklijke familie Dubai | Foto (bewerkt): Yoky/Wikimedia

Al jaren zijn de jachtreizen van rijke Arabieren in het noorden van Tanzania, een doorn in het oog van activisten, politici en de plaatselijke bevolking, de Masai. Minister Hamisi Kigwangalla heeft nu de directeur van het bedrijf Ortelo Business Corporation (OBC) laten arresteren, omdat hij zowel Kigwangalla als zijn voorgangers zou hebben proberen om te kopen. OBC is in handen is van de koninklijke familie van Dubai en organiseert jachtsafari’s voor de Arabische elite in het gebied rond Loliondo, vlakbij de Ngorongoro-krater. Ook laat Kigwangalla onderzoek doen naar voormalige ministers.

De jachtvergunning was sinds 1992 van kracht voor het 4000 vierkante kilometer gebied in Loliondo, vlak bij het nationaal park Serengeti. Volgens Kigwangalla zal OBC nooit meer in aanmerking komen voor een vergunning. Al jaren waren er verdenkingen tegen het bedrijf, volgens Kigwangalla was het tijd dat het ministerie maatregelen trof.

Duizenden dieren gedood
Vermoedelijk heeft de koninklijke familie vele duizenden dieren gedood in de periode dat OBC jachtsafari’s organiseerde. Uit documenten blijkt dat onder meer bavianen, buffels, hyena’s, leeuwen en luipaarden werden gedood. In de jachtseizoenen 2007 en 2009, die elk vier maanden duurden, zouden meer dan 2.796 dieren bejaagd zijn. De plaatselijke bevolking en milieubeschermers vreesden dat hier ook bedreigde diersoorten bij waren.

Tanzania verleende de vergunning in november 1992 om Loliondo te laten beheren en met de inkomsten de bescherming van wilde dieren en de natuur te financieren. De lokale bevolking, de Masai, was in deze beslissing niet gekend en werd met haar grazende vee van het land verdreven zodra de koninklijke familie op jachttrip was. OBC zou de Masai ook de toegang tot water hebben ontzegd.

Meer vergunningen geannuleerd
Inmiddels heeft Tanzania diverse jachtvergunningen voor 2018 geannuleerd en de toewijzing van nieuwe jachtgebieden opgeschort. Dit komt als een onaangename verrassing voor jagers die al een jachtsafari voor 2018 hadden geboekt en hier veel geld voor betalen. Amerikanen betalen maar liefst 14.000 – 20.000 dollar voor een safari van 10-21 dagen. Volgens de algemeen secretaris van de Tanzania Hunting Operators Association en de Tanzania Professional Hunters Association, Michael Angelides, worden deze inkomsten gebruikt in de strijd tegen stroperij.

De maatregelen betekenen echter niet dat er geen jacht meer zal plaatsvinden in Tanzania. Kingwangalla wil nieuwe jachtgebieden toewijzen in wildreservaten en heeft wildbeschermingsexperts gevraagd hierin mee te denken.

Bron: The East African ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde