Milieuverenigingen slaan alarm nu de Australische minister van Milieu vorige week dinsdag groen licht gaf voor de aanleg van een steenkoolhaven bij het Great Barrier Reef. “Het Great Barrier Reef is al stervende en Tony Abbott versnelt het proces”, aldus Christine Milne, leider van de Groenen in het Australische parlement.

Great Barrier Reef
Satellietfoto van een gedeelte van het Great Barrier Reef voor de kust van de kustgebieden van Queensland | Foto: Wikimedia Commons

De Indiase Adani Group gaat nu beginnen met de baggerwerkzaamheden. Het gaat om, in totaal drie miljoen vierkante meter zand van de zeebodem. Zo kunnen grotere tankers gemakkelijk de haven van Abbott Point bereiken en de capaciteit met 70% opvoeren. Abbott Point wordt nu één van de grootste steenkoolhavens ter wereld.

De milieuverenigingen zijn allerminst blij met de snelle goedkeuring van het Australische parlement. Het grootste, en bekendste koraalrif ter wereld is een Unesco Werelderfgoed en heeft het al zo zwaar te verduren.

“Hij (Tony Abbott) maakt duidelijk dat de industrialisering, goedkeuringen voor steenkoolmijnen en gasfaciliteiten voor zijn zakenvrienden een veel grotere prioriteit zijn dan de bescherming van het rif en de 63.000 banen die ervan afhankelijk zijn”, aldus een bezorgde Milne.

Behalve de enorme schade aan het rif, zijn de milieuverenigingen ook bezorgd over de gevolgen voor het klimaat.

“Abbott Point is op weg om de grootste exporthaven voor steenkool ter wereld te worden en zo de klimaatverandering voorbij het point of no return te duwen. Het is een enorm ontgoochelende beslissing voor iedereen die zich heeft ingezet om deze monsterlijke uitbreiding van de haven tegen te houden”, aldus Greenpeace Australië.

Door milieuvervuiling en cyclonen is het rif er in de laatste 4 jaar ongeveer 15% op achteruit gegaan. Overheidswetenschappers hebben het rif bestempeld als ‘in slechte staat’. Binnen tien dagen zal de Great Barrier Reef Marine Park Authority, zeg maar het bestuur van het Park beslissen of het baggermateriaal in het Park mag worden gedumpt.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven