Drie jonge meisjes uit de gemeente Bergen op Zoom zijn het zat: er moet een einde komen aan de ganzenmoord. Ze waren zelfs bereid om in hongerstaking te gaan. En we hebben goed nieuws, want ze hebben hun doel bereikt: de ganzen in Bergen op Zoom blijven toch leven.

ganzenmoord
Meisjes succesvol in strijd tegen ganzenmoord | Foto: Daveness_98

Frida (11), Merel (10) en Wannessa (10) waren boos op de gemeente, die 128 ganzen wilden laten afmaken. Ze zouden voor overlast zorgen. Onzin, vinden de meisjes:

“Ik heb meer last van auto’s die hard langs scheuren, dan van de ganzen.”

Een grote groep ganzen in een vijver bij ze in de buurt moest ook verdwijnen. De meisjes vonden dat afschot niet was gerechtvaardigd:

“Kijk, als je zo een beetje met je armen wappert, dan gaan ze weg.”

Het doden van de ganzen was nogal selectief. Niet álle ganzen hoefden weg.

“Zie je die zwarte ganzen daar? Die mogen van de gemeente wel blijven, dat zijn er maar een paar.”

Gesprek gemeentehuis
Afgelopen woensdag werden Frida, Merel en Wanessa, samen met Trudy Suijkerbuijk, die tevens zelfstandig actie voert tegen het doden van de ganzen, uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis. Eén van de wethouders van Bergen op Zoom stond hen te woord.

“De ganzen moeten weg omdat ze op de straat lopen, maar dat gebeurt echt bijna nooit. En ze poepen zogenaamd bij mensen thuis op het gras. (…) Bij de villa’s, daar zijn de meeste mensen die ze weg willen hebben.”

De meisjes wisten toen niet zeker of de gemeente wel naar hen zou luisteren:

“Omdat we kinderen zijn, worden we niet altijd serieus genomen. Daar voelen we ons soms wel een beetje door beledigd. Het maakt niet uit, wie iets zegt of hoe oud of hoe groot je bent. Het gaat om het verhaal dat je te vertellen hebt.”

ganzen
Meisjes succesvol in strijd tegen ganzenmoord | Foto: Pixabay

Toen de drie meiden hoorden van de plannen om de ganzen te doden, ondernamen ze direct actie. Ze verzamelden honderden handtekeningen in strijd tegen de ganzenmoord.

“De dieren waren eerder op deze wereld dan de mensen. De mensen maken de wereld van hen, maar dat is hij eigenlijk niet.”

Volgens de meisjes heeft de gemeente zelf schuld aan de zogenaamde overlast:

“De gemeente heeft de ganzen hier zelf geplaatst. En nu zijn het er te veel en moeten ze ineens weer weg.”

Ganzen blijven leven
Zo ver hoeft het gelukkig niet te komen. Wethouder Patrick van der Velden maakte deze week  bekend:

“Ik heb zelf drie kinderen thuis, zij vinden het ook niet leuk als papa verantwoordelijk is voor de dood van zoveel ganzen. Dat doe ik dan ook niet met plezier. Alleen moet ik als wethouder wel alle problemen goed bekijken en een afweging maken.”

Hoewel een contract met een bedrijf dat de ganzen zou ophalen en naar de poelier zou brengen al getekend is, ziet de gemeente daar nu van af. Ganzenliefhebber Hof vangt kosteloos de ganzen op op zijn landgoed. Mocht meer opvang nodig zijn, dan is Stichting Akka’s Ganzenparadijs bereid om de ganzen op te halen en te verzorgen. Volgens Omroep Brabant zou deze stichting bij de gemeenten hebben aangeboden dit kosteloos te willen doen.

Als de gemeente niet had willen luisteren naar het protest van Frida, Merel en Wannessa, dan hadden ze zich niet zomaar gewonnen gegeven.

“Dan gaan we eerst heel veel handtekeningen verzamelen. En als dat niet helpt, gaan we in een tentje hier bij de ganzen slapen. En als dat ook niet helpt, binden we onszelf vast aan een boom.”

En als dat alles niet had geholpen, dan was er nog een laatste plan: ze zouden in hongerstaking gaan.

“De hongerstaking is een laatste middel.”

Bron Omroep Brabant, BN DeStem @PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor