Drie leeuwen, die nu nog bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna (Noord-Holland) zijn, zullen worden vrijgelaten in het wild. Binnenkort reizen ze af naar het Emoya Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, om daar weer helemaal leeuw te kunnen zijn.

Leeuwen
Leeuwen | Foto: Benh LIEU SONG

Tristan, Nala en Asali zijn alledrie in gevangenschap geboren in een Serengeti-park in Duitsland, waar ze de eerste zeven maanden van hun leven bij hun ouders zijn gebleven. Tristan is de grootste mannetjesleeuw bij Stichting Leeuw. Hij is in 2011 geboren en afkomstig uit het Serengeti Park in Hodenhagen. In het thuisland Afrika leeft de leeuw normaal in groepen van gemiddeld vijf volwassen vrouwtjes en twee volwassen mannetjes en hun jongen. De grootte van de groep kan uiteraard variëren. Bij Stichting Leeuw deelt Tristan zijn verblijf nu nog met twee vrouwtjes: Nala en Asali.

Nala en Asali zijn zusjes en komen beiden ook uit het Serengeti Park in Hodenhagen. Ze zijn dappere leeuwinnen, die ook soms een beetje schuw kunnen zijn. Door hun wilde onstuimige karakters zullen zij zichzelf waarschijnlijk goed kunnen redden in hun thuisland Afrika. Ze volgen Tristan op de voet. Nala is wat angstiger dan Asali en ook wat meer terughoudend. Maar beide dames hebben de potentie om goede jagers te worden.

Verwachtingen
De verwachting is dat de drie leeuwen het goed zullen doen in Afrika. Daphne Pels van Stichting Leeuw in Anna Paulowna:

“Bij de vorige leeuwen die gingen was het anders. Die hadden meer schade opgelopen in de eerste jaren van hun leven. De leeuwen die nu gaan, zijn geboren in een Serengeti-park in Duitsland en tot hun zevende maand bij hun ouders gebleven. We denken ook echt dat ze straks terug in het wild geplaatst kunnen worden”.

De drie leeuwen moeten nog wel een en ander leren. Ze zullen eerst een tijd in het Emoya Big Cat Sanctuary moeten acclimatiseren. Ze moeten wennen aan het warme klimaat en aan het eten. En ze moeten nog beter leren hoe een leeuw zich in het wild gedraagt. Daphne:

“We hebben ze al een beetje getraind met onze jaagsimulator maar daar leren ze nog veel meer hoe het moet.”

leeuwen
Leeuwen in het wild | Foto: Maurice Heesen

Jaagsimulator
De jaagsimulator bij Stichting Leeuw is de eerste van zijn soort; nergens anders ter wereld worden opgevangen katachtigen op deze manier voorbereid op een leven in het wild. Door de jaagsimulator worden de dierlijke zintuigen geprikkeld. De dieren leren om hun reukvermogen en zicht te gebruiken tijdens de jacht. Voor een roofdier is de jacht de meest belangrijke bezigheid in zijn leven. Als een roofdier niet kan jagen in de natuur zal het sterven. Het kunnen jagen is dus van levensbelang. De meeste dieren die door Stichting Leeuw opgevangen zijn zijn al jaren door mensen gevoerd. Je kunt dan ook zeggen dat roofdieren in gevangenschap gedwongen zijn aaseters te worden. De jaagsimulator geeft dieren weer hun jachtinstinct terug.

Tristan, Nala en Asali staat een lange reis te wachten, die waarschijnlijk wat stress zal opleveren. Maar eenmaal aangekomen in Zuid-Afrika, kunnen ze weer helemaal leeuw zijn en in vrijheid leven.

Bron Stichting Leeuw, RTVNH @PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor