Een fantastische opkomst: 500 honden en hun baasjes verzamelden zich afgelopen zaterdag op het Malieveld in Den Haag om deel te nemen aan de protestmars tegen de mishandeling van Spaanse galgo’s en podenco’s. Ook Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren en een delegatie uit Spanje van de shelter Galgos del Sur was aanwezig. De mars was georganiseerd door de organisaties Greyhounds Rescue Holland en DutchGalgoLobby. Ook PiepVandaag liep mee in de protestmars. Het doel van de mars was aandacht vragen voor het leed van de Spaanse jachthonden die aan het einde van het jachtseizoen massaal gedumpt en gedood worden.

mars
©Greyhounds Rescue Holland

Dossier
Vanuit het Malieveld liepen de geredde Spaanse galgo’s en podenco’s met hun baasjes naar de Spaanse Ambassade. De bedoeling was om een afgevaardigde van het consulaat een dossier te overhandigen over het leed van deze jachthonden in Spanje. In dit dossier zijn veel voorbeelden van misstanden opgenomen, inclusief foto’s.

Bij de Spaanse ambassade hebben Esther Versluijs (Greyhounds Rescue Holland), Patri van de Spaanse shelter Galgos del Sur en Europarlementariër Anja Hazekamp een vlammende toespraak gehouden over de situatie in Spanje. Anja Hazekamp beloofde dat ze nog dezelfde dag het onderwerp weer aan zou kaarten binnen de Europese Unie. Patri noemde de misstanden in haar regio in het zuiden van Spanje en Esther het belang van deze mars voor de Spaanse galgo’s en podenco’s die het slachtoffer zijn. Al met al waren dit emotionele momenten voor de deelnemers van de mars die zich maar al te goed realiseren wat er in Spanje gaande is. Maar omringd worden door 500 geredde honden geeft hoop voor de toekomst. 500 honden die de wreedheden hebben overleefd, en die op 21 mei de ambassadeurs werden van duizenden honden in Spanje die onze steun zo hard nodig hebben. De afgevaardigde van de ambassade beloofde dat ze ervoor gaat zorgen dat het dossier tot in de hoogste regionen van Spanje terechtkomt…

mars
Esther Versluijs (Greyhounds Rescue Holland), Patri van de Spaanse shelter Galgos del Sur en Europarlementariër Anja Hazekamp voor de Spaanse ambassade | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer
mars
Patri van Galgos del Sur en Estefanía Pampín Zuidmeer van PiepVandaag.nl en haar hond Mirta

Esther Versluijs, Greyhounds Rescue Holland:

“De medewerker van de Spaanse ambassade wil niet  luisteren naar de speeches, alleen het document over de misstanden aannemen. Om vervolgens tijdens het overhandigen van het document met daarin tientallen foto’s van de gruwelijke verwondingen van de honden die Patri en haar vrijwilligers dagelijks zien, glashard te zeggen “Nou het valt allemaal reuze mee! Het aantal mensen dat deze honden pijn doet is minimaal!” “Als vervolgens TV West aan dezelfde mevrouw vraagt wat ze met dit document gaat doen zegt ze dat ze het met de grootste zorg aan de hoogstgeplaatste personen zal geven en dat ze het heel serieus zullen nemen. We staan daar met 500 honden, honden die geluk hebben gehad! Want wat gebeurt daar in Spanje is keiharde realiteit. En als men twijfelt nodig ik deze mensen van harte uit om één dag te kijken in Spanje, in een shelter en op straat. In een dodingsstation. Het moet stoppen!! Spain wake up! “

mars
©Greyhounds Rescue Holland

Achtergrond: het leed van de Spaanse galgo en podenco
Aan het einde van het jachtseizoen, in februari, vindt er in Spanje een massale dump van galgo’s en podenco’s plaats. Veel jachthonden worden gedood, aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht waar ze meestal na 10 dagen worden gedood. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingstations af om zoveel mogelijke jachthonden te redden.

Minder geluk hebben de galgo’s en podenco’s die levend worden achtergelaten in putten waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongersdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. De galgo kan beschouwd worden als het meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje.

Het leven als jacht- of renhond is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld. Niet voor niets zijn veel geredde galgo’s en podenco’s de eerste maanden na hun redding bang en triestig. Er wordt geschat dat er jaarlijks 50.000 galgo’s worden gedumpt en/of mishandeld aan het einde van het jachtseizoen in februari.

mars
©Greyhound Rescue Holland

Karen in Spanje voor de galgo’s
Karen Soeters reisde in februari af naar Spanje. Daar zag zij met eigen ogen hoe massaal de dump van galgo’s is aan het einde van het jachtseizoen. Ze schreef er drie blogposts over waarin ze beschrijft wat ze allemaal gezien heeft. In haar eerste blog vertelt ze over haar bezoek aan opvang Las Nieves, waar galgo’s afgegeven worden door jagers. Deze opvang is opgezet om te voorkomen dat jachthonden worden opgehangen of gedumpt door de jagers. Daar sprak Karen met een jager die zijn hond kwam wegbrengen. In het tweede blog schrijft ze over haar bezoek aan opvang Scooby en de redding van een prachtige galga, Valentina, die nu in Spanje wacht om geadopteerd te worden. Je kunt haar adopteren via Greyhounds in Nood. En in haar derde blog lees je over haar ontmoeting met een Spaanse galgofokker en verdediger van het jagen met galgo’s, en haar gesprek met de Spaanse dierenpartij PACMA over de situatie van de galgos en de huidige wetten.

© PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer